Univerzitet u Tuzli: Komandantica NATO štaba Sarajevo održala predavanje studentima

by admin
| 11:35

Pravni fakultet Univerziteta u Tuzli, u saradnji sa NATO štabom Sarajevo, jučer je upriličio predavanje na temu “Bosna i Hercegovina i NATO pakt”. Cilj predavanja je bio omogućiti studentima informacije o ulozi NATO pakta kao i koliko je značajno priključenje naše zemlje u ovu organizaciju.

Na današnjem predavanju studentima Pravnog fakulteta u Tuzli o Bosni i Hercegovini i NATO paktu govorila je komandantica NATO Štaba Sarajevo, Gisele Wilz. Gisele ističe da je važno da građani Bosne i Hercegovine budu informisani s obzirom da su oni ti koji odlučuju o članstvu njihove zemlje u NATO-u. Kako kaže, u posljednih deset godina, napravljen je veliki pomak ka priključenju NATO paktu.

“Nemojte zaboraviti da su 2004. u Bosni i Hercegovini postojale dvije vojske i da su u tom periodu napravljeni bitni pomaci. Napravljen je i pomak u uništavanju viška naooružanja koji su značajno doprinijeli očuvanju mira. Također, oružane snage su značajno doprinijele i u periodu poplava 2004. godine”, istakla je Gisele M. Wilz, komandantica NATO Štaba Sarajevo.

Iako su napravljeni vidni pomaci još je dug put Bosne i Hercegovine ka priključenju ovoj organizaciji.

“Još se treba raditi na reformi, kao što su propisi koji uređuju ljudstvo, personal u oružanim snagama, oni koji uređuju i sistem nabavki, da se i dalje radi na što većoj efikasnosti i transparentnosti oružanih snaga i naravno još jedan korak je uknjižba vojne imovine na državu BiH.”, dodaje Gisele M. Wilz, komandantica NATO štaba Sarajevo.

Dekan Pravnog fakulteta u Tuzli, Izudin Hasanović, ističe da bi ulazak naše zemlje u NATO pakt bio od velike koristi.
“Studentima treba izgraditi svijest i stavove da podrže ulazak u NATO pakt jer nema alternative. Na taj način sačuvali bi se integritet, cjelovitost i kontinuitet BiH te bi se osigurala sigurnost budućih generacija”, istakao je  Izudin Hasanović, dekan na Pravnom fakultetu u Tuzli.

Studenti Pravnog fakulteta u Tuzli ističu da bi mladi trebali biti više informisani o NATO paktu i njegovom značaju za Bosnu i Hercegovinu.

“Mislim da je jako bitno za mlade ljude da se upoznaju s NATO-m i šta NATO radi, s obzirom da je to put ka evropskim integracijama i jedan od uslova za EU. Sve su članice EU i članice NATO-a. NATO predstavlja pravnu sigurnost i bezbijednost”, kazala je Ena Morankić, studentica Pravnog fakulteta u Tuzli.

“Nažalost, mladi ne znaju mnogo o NATO-u. Međutim, NATO je jako bitan naručito za Bosnu i Hercegovinu, zemlju izašla iz rata.”, dodaje Mirza Mustafagić, student Pravnog fakulteta u Tuzli. Danas je istaknuto da veliki broj građana podržava ulazak Bosne i Hercegovine u NATO pakt. Veći procent podrške je u Federaciji, a u manji u Republici Srpskoj.

(TI/UNTZ/RTVTK)

Tuzlainfo.ba pratite na društvenim mrežama: Facebook, Instagram i Youtube.
Svoje priče, upite i fotografije šaljite na našu e-mail adresu.