„MediCon 2015“: U Tuzlu dolazi 250 studenata medicine i mladih doktora iz 17 zemalja

by admin
| 14:03

Internacionalni kongres studenata i mladih doktora (bio)medicine „MediCon 2015“ održat će se Tuzli u periodu od 30.10.-01.11.2015. godine.

Veliki događaj na kojem se očekuje 250 učenika iz 17 zemalja, najavljen je na danas održanoj konferenciji za novinare, na kojoj su govorili Emir Bećirović (predsjednik Organizacijskog odbora MediCon 2015.; predsjednik Udruženja „MEDICUS“), prof. dr. Elmir Čičkušić (dekan Medicinskog fakulteta u Tuzli) i prof. dr. Haris Huseinagić (predsjednik Ljekarske komore TK; jedan od pozvanih predavača na kongresu).

„MediCon 2015“ je projekar Udruženja studenata Medicinskog fakulteta u Tuzli „Medicus“ koji je nakon višemjesečnih i opsežnih priprema kreirao skup koji će studentima i mladim doktorima pružiti jedinstvenu priliku priliku da se okušaju u pisanju naučnih radova, usavrše svoje znanje i razmjene ideje i iskustva sa brojnim kolegama i stručnjacima.

 „U 39 godina postojanja Medicinskog fakulteta u Tuzli ovo je treći skup ove vrste i obima koji organizujemo. Budući ljekari će na ovaj način, već sada, početi da grade mrežu sa medicinskim stručnjacima što je obaveza bez koje se ne može djelovati u svijetu medicine“, kazao je prof. dr. Elmir Čičkušić, dekan Medicinskog fakulteta u Tuzli.

Trodnevni skup podržan je od Ljekarske komore Tuzlanskog kantona kojoj je težnja da mladim ljekarima da podršku na njihovom putu stasavanja u kvalitetne zdravstvene radnike i respektabilan kadar svake ustanove u budućnosti.

„Studenti medicine su nam se obratili sa željom da im pomognemo, a to je naša dužnost i čast da budemo uključeni u skup poput ovoga. Ovo je pravi put kojim se korača do uspjeha jer posla je mnogo urađeno da bi mi vidjeli ovaj final koji će kroz sesije i niz predavanja ponuditi nešto novo i sve u okviru naših institucija zdravstva“, naveo je prof. dr. Haris Huseinagić, predsjednik Ljekarske komore TK.

Uz brojne sadržaje koji se nude, MediCon pruža mogućnost i za razmjenu kontakata što u konačnici znači bolju konekciju među kolegama sa raznih geografskih područja.

„Centar svih zbivanja je na Medicinskom fakultetu Univerziteta u Tuzli gdje će tokom trajanja Kongresa učesnicima biti ponuđena brojna kvalitetna predavanja profesora tuzlanskog Medicinskog fakulteta i Univerziteta u Tuzli, a koja obrađuju najnovije teme i dostignuća iz svijeta medicine. Uz redovne kongresne aktivnosti učenicima ćemo omogućiti obilazak Univerzitetskog kliničkog centra Tuzla i drugih naučno-nastavnih baza, te im prirpediti bogat prateći program koji će upotpuniti njihov boravak u Tuzli“ kazao je Emir Bećirović, predsjednik OO MediCona i predsjednik Udruženja „Medicus“.

Kongres je tematski posvećen srcu, uz učešće pet plenarnih predavača, osam punih studentskih sesija i četiri radionice

Pored brojnih učesnika iz inostranstva vrijedi napomenuti da će aktivno učešće na kongresu uzeti i studenti i predavači sa svih šest medicinskih fakulteta u BiH iz Sarajeva, Istočnog Sarajeva, Mostara, Banja Luke i Tuzle.

Na otvaranju kongresa bit će predstavljen i treći broj časopisa „PULSUS“ koji izdaje Udruženje „Medicus“.

Pokrovitelj kongresa su Vlada Tuzlanskog kantona i Univerzitet u Tuzli, suorganizator Medicinski fakultet u Tuzli, a podršku projektu dali su Ljekarska komora Tuzlanskog kantona, Univerzitetsko klinički centar Tuzla, Zavod za javno zdravstvo Tuzlanskog kantona, Unija studenata Univerziteta u Tuzli, počasni partner kongresa Bosnalijek, zlatni sponzor studentski hotel Dorrah, sprebreni sponzor Hemofarm, bronzani sponzor Bingo, te drugi prijatelji i partneri događaja.

(Tuzlainfo.ba)

Tuzlainfo.ba pratite na društvenim mrežama: Facebook, Instagram i Youtube.
Svoje priče, upite i fotografije šaljite na našu e-mail adresu.