KO SDA TK: Grad Tuzla izmještanjem stanica stvara monopol privatnom preduzeću

by admin
| 12:59

U povodu namjere aktuelne vlasti Grada Tuzle da u dnevni red sjednice Gradskog vijeća, koja će se održati u utorak 27.10.2015. godine,  uvrsti Odluku o utvrđivanju lokacija gradskih autobuskih stanica „Zapad – Bukinje“ i „Istok – Simin Han“, Kantonalni odbor SDA TK se oglasio saopštenjem za javnostu kojem navode:

Aktuelna vlast Grada Tuzla već duže vrijeme pokušava da putem većine u Gradskom vijeću Tuzla, predvođene SDP-om, donese Odluku o utvrđivanju lokacija gradskih autobuskih stanica „Zapad – Bukinje“ i „Istok – Simin Han“ na osnovu koje bi prevoznici iz susjednih općina Tuzlanskog kantona, koji saobraćaju na kantonalnim linijama, navedene stanice koristili kao dolazne i polazne stanice za putnike dok bi autobuska stajališta na području grada Tuzla koristio isključivo d.d. „Gradski i prigradski saobraćaj“.

Kantonalni odbor SDA TK smatra da bi usvajanje navedene Odluke prouzrokovalo ne samo monopolski položaj za privatno preduzeće za prevoz putnika, nego bi izazvalo probleme i dodatne troškove za oko 12.000 putnika – radnika, đaka, studenata koji svakodnevno putuju u Tuzlu, a dodatno presjedanje bi dovelo i do kašnjenja na posao, u škole, fakultete. Također, navedena Odluka bi mogla izazvati reakciju ostalih općina Tuzlanskog kantona da preduzmu iste mjere.

Zbog svega navedenog, Kantonalni odbor SDA TK poziva vlasti Grada Tuzla da sa dnevnog reda  Gradskog vijeća povuku spornu Odluku i da pokušaju naći racionalnija rješenja koja će unaprijediti javni prevoz putnika i učiniti ga jeftinijim i efikasnijim na zadovoljstvo svih – navode u Kantonalnom odboru SDA TK.

(Tuzlainfo.ba)

Tuzlainfo.ba pratite na društvenim mrežama: Facebook, Instagram i Youtube.
Svoje priče, upite i fotografije šaljite na našu e-mail adresu.