Tužilaštvo TK: Predložen pritvor za Besima Durakovića i Šefika Hodžića

by admin
| 13:57

Kantonalno tužilaštvo Tuzlanskog kantona je sudiji za prethodni postupak Općinskog suda Tuzla stavilo prijedlog za određivanje pritvora za direktora Kantonalne uprave za inspekcijske poslove Besima Durakovića (58) iz Gračanice i zaposlenika u Upravi Šefika Hodžića (39) iz Srebrenika zbog postojanja osnovane sumnje da su počinili više krivičnih djela.

Duraković je osumnjičen da je počinio krivično djelo zloupotreba položaja i ovlašćenja u sticaju sa krivičnim djelima sprečavanje dokazivanja, protivzakonito posredovanje i povreda ravnopravnosti u obavljanju privredne djelatnosti. Hodžić je osumnjičen za krivična djela zloupotreba položaja i ovlašćenja i sprečavanje dokazivanja.

Postoji osnovana sumnja da je Duraković u periodu od 2009. do 2015. godine donio više odluka o javnoj nabavci za isporuku autodijelova i servisiranje vozila Uprave prilikom kojih je kao dobavljač izabran autoservis s područja Gračanice iako nije ispunjavao uslove iz konkurentskog zahtjeva kao ostali ponuđači. Također da je ova firma više puta fakturisala usluge za autodijelove i servisiranje koje nikada nije isporučila ili obavila, u čemu je učestvovao i zaposlenik Hodžić i da su tako omogućili ovoj firmi pribavljanje koristi u iznosu od oko 31.000 KM. U septembru 2015. godine, Duraković i Hodžić su organizirali servisiranje vozila Uprave u drugim autoservisima, pokušavajući tako prikriti dokaze u predmetu Tužilaštva.

Duraković je osumnjičen i da je tokom 2011. godine, prilikom inspekcijskog nadzora firme iz Živinica koja se bavi otkupom i prodajom željeza i lima, posredovao kod inspektora zaduženog za inspekciju, da u potvrdi o privremenom oduzimanju robe iz ove firme izostavi veći dio željeza i lima, koji je ova firma prodala trećem licu i na taj način im je pribavljena korist u iznosu od oko 6.000 KM.

Duraković je osumnjičen i da je u periodu od 2012. do 2014. godine uticao na inspektora Uprave da ne provodi rješenje koje je donio, kao i  rješenje Federalne uprave za inspekcijske poslove FBiH i odluku  Kantonalnog suda u Tuzli po žalbi na ovo rješenje koja je odbijena, a vezano za zabranu prometa i prodaje određenih roba na dnevnoj pijaci u Živinicama koju vodi JKP „Komunalno“ iz Živinica. Također da nije postupao po pomenutim rješenjima, niti po zahtjevima jedne firme iz Živinica koja je tražila izvršenje odluke suda i rješenja inspekcija i time ovu firmu stavio u neravnopravan položaj.

Podsjećamo, po nalogu ovog Tužilaštva i po naredbi nadležnog suda, pripadnici MUP-a TK su izvršili pretrese objekata, automobila i lica u Kantonalnoj upravi za inspekcijske poslove, te također privatne i poslovne objekte i automobile. Nakon pretresa Duraković i Hodžić  su lišeni slobode te je  je pronađena određena dokumentacija i predmeti za koje se sumnja da potiču iz izvršenja krivičnih djela i koje su pokušali prikriti.

Postupajući tužilac je donio naredbu o provođenju istrage i ispitao osumnjičene.

Ovo Tužilaštvo je ranije imalo otvorene istrage u ova tri slučaja, te su u predmetima osumnjičena i druga lica za različita krivična djela. – saopšteno je iz Kantonalnog tužilaštva TK.

(Tuzlainfo.ba)