Širenje poslovne saradnje: Turski privrednici danas u posjeti firmama TK-a

by admin
| 12:50

Privrednici iz Istanbula danas borave u posjeti firmama na području Tuzlanskog kantona, a razlog dolaska 40 turskih biznismena je upoznavanje sa mogućnostima ulaganja u ovaj dio Bosne i Hercegovine.

Cilj današnjih privrednih susreta je prvenstveno uspostava saradnje, razmjena iskustava, upoznavanje sa potencijalima privrednih subjekata i širenje mreže poslovne saradnje.

Također cilj je i ostvarivanje pozitivnog uticaja na privredni razvoj, te povećanje konkurentnosti privrednog sektora, kao i bolje međusobno povezivanje poduzetničkih regija. Jačanje postojećih i stvaranje novih poslovnih veza, te razvoj privrednog sektora uopšte, jedan je od glavnih preduslova za razvoj europske Bosne i Hercegovine, a održavanje ovakvih susreta pokazuje da se Bosna i Hercegovina može graditi na zdravim osnovama kao što su ekonomija i bizinis, moglo se čuti tokom susreta.

„Goste upoznajemo sa potencijalima Tuzlanskog kantona i razmijenjujemo iskustva. Nastojat ćemo poboljšati mogućnost stranih investiranja kroz zakonske i podzakonske akte, a ono što imamo ponuditi su, između ostalog, kvalitetan obrazovni sistem i tehničko-tehnološki resursi”, izjavio je Nermin Hodžić, ministar razvoja i poduzetništva TK.

U proteklom periodu u saradnji sa određenim međunarodnim subjektima, Vlada je uspješno okončala niz projekata s ciljem skraćivanja i pojednostavljivanja administrativnih procedura i kreiranja što povoljnijeg poslovnog ambijenta. Krajnji cilj jeste privlačenje stranih investitora, strateških partnera i uopšte svježeg kapitala, kao pokretača još snažnijeg ekonomskog razvoja.

Abdurrahman Uevak, predsjednik Tursko-bosanskohercegovačkog udruženja privrednika, rekao je da se investicije iz Kantona Sarajevo nastoje proširiti i na ostale dijelove države.

Sulleyman Kozuva iz Privredne komore Cerkezkoy, koja broji 4.000 udruženja i treća je po veličini komora u Turskoj, rekao je da ˝Bosnu smatraju svojom zemljom i da ovdje žele što više ulagati˝. ˝Blizu smo Bosne, ali nismo upoznati sa svim gradovima i nemamo baš mnogo informacija o poslovnim prilikama i dešavanjima u ovoj zemlji˝, naveo je Kozuva.

Srđan Mićanović, ministar industrije, energetike i rudarstva u Vladi TK, je rekao da je primjetno da mnogi investitori odlaze u Goražde i Tešanj. ˝TK je mjesto gdje se non-stop štrajkuje i gdje radnici blokiraju ceste, pa se investitori teško odlučuju da ovdje ulažu svoj novac i stvaraju nova radna mjesta. Ovo je prilika da vidimo koji su njihovi zahtjevi da bi investirali na našem kantonu˝, rekao je Mićanović.

Današnja posjeta, nakon sastanka u prostorijama Bosanskog kulturnog centra bit će iskorištena i kako bi se gostima iz Turske prezentirali neki od najznačajnijih poslovnih projekata na području našeg kantona. To se prije svega odnosi na preduzeća Deling d.o.o. Tuzla, Luciana d.o.o. Tuzla, Solana d.d. Tuzla, Tempo Plast d.o.o. Srebrenik, Unis Tok d.o.o. Kalesija i Lafat Komerc d.o.o. Kalesija, te JP Međunarodni aerodrom Tuzla – saopšteno je Odjeljenja za informisanje Vlade TK.

(Tuzlainfo.ba)

Tuzlainfo.ba pratite na društvenim mrežama: Facebook, Instagram i Youtube.
Svoje priče, upite i fotografije šaljite na našu e-mail adresu.