Grad Tuzla: Prijem za učenike Gimnazije “Meša Selimović” i

by admin
| 6:13

Na osnovu zajedničke inicijative Predsjedništva BiH i generalnog sekretara Ujedinjenih nacija (UN), kao i prepoznate potrebe za stvaranjem prostora za dijalog i promociju suživota u BiH, tim UN-a u BiH pod vodstvom rezidentnog koordinatora UN-a i u saradnji sa Predsjedništvom BiH je razvio projekat pod nazivom „Dijalog za budućnost: promocija suživota i različitosti u BiH” kojeg zajednički provode UNESCO, UNICEF i UNDP.

Tim povodom, gradonačelnik Jasmin Imamović upriličio je prijem za učenice/ke Gimnazije “Meša Selimović” iz Tuzle koji istražuju, prikupljaju i interpretiraju podatke o istorijskom razvoju i razdobljima lokalne zajednice tokom Prvog i Drugog Svjetskog rata, vrijeme SFRJ-a, ratova tokom 90-tih godina prošlog stoljeća, te sadašnjeg vremena, sa posebnim osvrtom na to kako bi oni svoju lokalnu zajednicu voljeli vidjeti danas.

Prikupljene fotografije i druge materijale učenici/ce će analizirati u narednom periodu i sastavljati u format interaktivne izložbe.‪ „Dijalog za budućnost“.

Tema kojom se bave učenici je HOLOKAUST NA PODRUČJU TUZLE U PERIODU 1941/45 ispričan kroz priču o ljubavi Envera Šiljka i Fride Laufer.

(Tuzlainfo.ba)