Klinika za hirurgiju UKC-a Tuzla: Jedini u BiH rade laparoskopske resekcije debelog crijeva

by admin
| 11:05

Klinika za hirurgiju JZU UKC Tuzla jedina je ustanova u Bosni i Hercegovini u kojoj se sprovodi procedura laparoskopske resekcije debelog crijeva (kolona).

Procedura je standardizirana i do sada je urađeno 50 laparoskopskih resekcija debelog crijeva. Prema riječima načelnika Klinike za hirurgiju UKC Tuzla, prof. dr. Zijaha Rifatbegovića zahvat se izvodi kroz četiri laparoskopska otvara i jednu manju inciziju dužine 5 – 7 cm. Ova procedura pruža višestruk benefit za pacijente jer je trauma za organizam manja u odnosu na klasični operativni zahvat, a pruža bolji funkcionalniji i estetski učinak, koji se ogleda u integritetu mekih tkiva. Nakon ove procedure boravak u bolnici je kraći, a oporavak pacijenta brži i jednostavniji.

Pored laparoskopske resekcije debelog crijeva na Klinici za hirurgiju standardizirane su operacije hernije laparoskopskom TEP tehnikom, kao i operacije hernije u lokalnoj anesteziji, operacije akutne upale crvuljka, operacije perforiranog želučanog i duodenalnog ulkusa, simplex ciste na jetri i bubrezima, kao i eksplorativne laparoskopske procedure u slučaju traume. Takođe standardizirana je i  procedura sleeve resekcije želuca. Na području Bosne i Hercegovine ova procedura se radi jedino na Klinici za hirurgiju UKC Tuzla.

Prof. dr. Rifatbegović ističe da samo 20% bolnica u svijetu radi napredne laparoskopske procedure, te da sa ovakvom tendencijom razvoja laparaskopske hirurgije Klinika za hirurgiju postaje prepoznatljiva u regiji. Takođe, ističe da na Klinici za hirurgiju UKC Tuzla napredne laparoskopske procedure i operacije izvode timovi hirurga čiji je prosjek godina života ispod 40.

(Tuzlainfo.ba/UKC Tuzla)

Tuzlainfo.ba pratite na društvenim mrežama: Facebook, Instagram i Youtube.
Svoje priče, upite i fotografije šaljite na našu e-mail adresu.