Kazna zatvora za bivšeg direktora KPZ Tuzla: Hasan Hodžić prodavao radna mjesta!

by admin
| 16:21

Kantonalni sud u Tuzli osudio je danas Hasana Hodžića, bivšeg direktora KPZ-a Tuzla na sedam godina zatvora zbog zloupotrebe položaja i ovlaštenja.

 

– Na osnovu Člana 383, Stav 3,  Člana 42. 43. i 49. Krivičnog zakona Federacije BiH  Hasan Hodžić  osuđen je na 7 godina zatvora, a na osnovu KZ FBiH u izrečenu kaznu optuženom se izračunava vrijeme provedeno u pritvoru od 16.4 2014. do 21.10.2015. godine – navela je danas sutkinja Kantonalnog suda u Tuzli Vildana Helić.

Dodala je da na osnovu Člana 383, Stav 4, Krivičnog zakona FBiH u vezi sa Članom 11, Stav 1, Zakona o oduzimanju nezakonito stečene imovine od optuženog se  oduzima ukupno 186.204 KM, te se utvrđuje da novac postaje vlasništvo FBiH.

Podsjećamo, tužilac Kantonalnog tužilaštva u Tuzli predložio je Kantonalnom sudu određivanje pritvora Hasanu Hodžiću, zbog osnovane sumnje da je zloupotrijebio položaj i ovlaštenja u vezi s nezakonitim zapošljavanjima u ovom zavodu od 2006. do 2010. u aprilu 2014.godine.

Obrazloženo da su pomagači Hodžiću dali novac za ukupno 14 zaposlenja.

Pojedinačni iznos koji su plaćali stražari pripravnici, da bi kasnije bivali zaposleni, kretao se u iznosima od 7 do 20 hiljada KM. Na taj način Hodžić je sebi pribavio protivpravnu imovinsku korist u iznosu od 186.204 KM. 

Hodžić je također proglašen krivim i za omogućavanje pogodnosti Sedinetu Kariću, koji je pred Sudom BiH osuđen na petogodišnju zatvorsku kaznu zbog carinskih utaja i poreznih prevara.

(Tuzlainfo.ba/Fena)

 

Tuzlainfo.ba pratite na društvenim mrežama: Facebook, Instagram i Youtube.
Svoje priče, upite i fotografije šaljite na našu e-mail adresu.