Vlada TK: Podržana inicijativa o izdvajanju Rudnika Šikulje iz sastava Kreke

by admin
| 6:29

Vlada Tuzlanskog kantona podržava zaključak Općinskog vijeća Lukavac o pokretanju Inicijative za izdvajanje organizacione jedinice Rudnik lignita “Šikulje“ u Lukavcu iz sastava Zavisnog društva Rudnici “Kreka“ d.o.o. Tuzla i njeno organiziranje kao posebnog pravnog subjekta u sastavu JP Elektoprivreda BiH.

 

-Vlada je prepoznala problem koji ima rudnik Šikulje, imajući u vidu dostavljenu informaciju da su rudnici u prethodnih šest mjeseci u gubicima 22 miliona, od toga su samo ZD Rudnici Kreka u gubitku oko 17 miliona KM – rekao je danas na pres-konferenciji ministar za boračka pitanja TK-a Fahrudin Skopljak.

Inicijativa načelnika Općine Lukavac je podnesena zbog činjenice da je stanje neodrživo jer, kako tvrdi resorni ministar, svi trpe štetu, od lokalne zajednice do uposlenika u Rudniku Šikulje.

Ministar Skopljak najavio je da će biti urađen elaborat o opravdanosti izdvajanja rudnika Šikulje iz sastava ZD Rudnici Kreka, ističući da je Rudnik Šikulje spreman preuzeti svoje obaveze od rudnika Kreka.

Također, ističe da Rudnik Šikulje danas u okviru ZD Rudnici Kreka daje najviše uglja, a rudari u rudniku Šikulje imaju najmanju platu u sastavu ovog zavisnog društva.

-U ovom momentu je to najpotentniji rudnik u okviru ZD Rudnici Kreka i sigurno može poslovati sam – ocijenio je Skopljak.

Vlada FBiH i Elektroprivreda će donijeti konačnu odluku o ovoj inicijativi – piše Bportal.ba.

(TI)

Tuzlainfo.ba pratite na društvenim mrežama: Facebook, Instagram i Youtube.
Svoje priče, upite i fotografije šaljite na našu e-mail adresu.