Policajci prijetili novinarima: Upućen oštar protest MUP-u TK!

by admin
| 19:08

Upravni odbor Udruženja BH novinari i Linija za pomoć novinarima uputila je najoštriji protest policiji i MUP–u Tuzlanskog kantona zbog “bahatog ponašanja prema novinarima i prijetnji da će i njih uhapsiti, ukoliko izađu izvan prostora zakonom određenog za javne proteste i okupljanja”, prenijela je Fena.

Udruženje BH novinari podsjeća da se incident dogodio jučer u Tuzli tokom protesta radnika i poljoprivrednika ispred zgrade Vlade TK-a, kada su policajci spriječili Marka Divkovića, dopisnika BHT-a, da osigura povoljnije mjesto za snimanje protesta i da zaštiti snimateljsku opremu na kiši.

– Policajci su zaprijetili novinaru Divkoviću kako će i njega „uhapsiti” jer je na glas komentirao i kritikovao neprofesionalano ponašanje policije prema demostrantima. Postupak policije TK-a u suprotnosti je s demokratskom praksom i za svaku je osudu činjenica da policajci, umjesto da osiguraju novinarima nesmetan rad, pristup događaju i adekvatne uvjete za snimanje, svoju nervozu i strah od naredbodavaca iskaljuju neprimjerenim ponašanjem, prijetnjama ili drugim oblicima onemogućavanja novinara u obavljanju profesionalnih dužnosti – ističu iz Udruženja BH novinari.

Upravni odbor Udruženja također podsjeća MUP i policijske strukture u TK-a na OSCE upute policiji u radu s novinarima u kojima se izričito navodi da se „policija ne može miješati ili kazniti novinare tokom obavljanja njihovih profesionalnih zadataka”.

– Novinari imaju pravo da fotografišu, snimaju, prave bilješke, promatraju, rade intervjue i/ili prave izvještaje a da pri tom ne moraju tražiti dozvolu od vlasti ili policije – stoji u dokumentu prihvaćenom od policijskih i sigurnosnih struktura u BiH.

U tom kontekstu, UO Udruženja BH novinari zahtijeva od policijskog komesara Fadila Šljivića i ministra unutranjih poslova Huseina Topčagića da hitno osiguraju normalne uvjete za rad novinarima i medijima u TK-u u skladu s međunarodnim standardima zaštite sigurnosti novinara i prava na slobodan i dostojanstven rad, saopćeno je iz Udruženja BH novinari.

(Tuzlainfo.ba)

Tuzlainfo.ba pratite na društvenim mrežama: Facebook, Instagram i Youtube.
Svoje priče, upite i fotografije šaljite na našu e-mail adresu.