Univerzitet u Tuzli: U utorak promocija nove knjige prof. dr. Mirka Pejanovića

by admin
| 7:28

Knjiga – Država Bosna i Hercegovina i demokratija, autora prof. dr. Mirka Pejanovića, dopisnog člana Akademije nauka i umjetnosti BiH u Tuzli će biti promovisana u utorak 20. oktobra u 12 sati na Filozofskom fakultetu Univerziteta u Tuzli .

O knjizi će govoriti: Prof. dr. Enver Halilović, rektor Univerziteta u Tuzli; Prof. dr. fra Mile Babić, profesor Franjevačke teologije u Sarajevu; Prof.dr. Najil Kurtić, profesor Filozofskog fakulteta Univerziteta u Tuzli; Prof.dr. Izudin Hasanović, dekan Pravnog fakulteta Univerziteta u Tuzli.

Promociju će moderirati prof.dr.Enes Osmančević.

Knjiga  Država Bosna i Hercegovina i demokratija, autora Mirka Pejanovića, sadržajno je koncipirana u pet poglavlja  u kojima autor elaborira društveno-istorijske osnove državnosti BiH: Budućnost države BiH unutar Evropskog integracijskog procesa, protivrječnost paralmentarne demokratije u BiH, demokratiju u lokalnim zajednicama.

Zemlje postsocijalističke tranzicije u čijoj skupini je i Bosna i Hercegovina imaju stanovite teškoće u razvoju parlamentarne demokratije. Predstavljanje građana u parlamentu monopolizirale su političke stranke. Parlamentarna većina i opozicija nemaju izgrađene principe za uspješnu i odgovornu vladavinu parlamenta.

Parlament BiH je uzurpiran posredstvom moći stranačkih lidera koji odlučuju izvan parlamenta. Zbog toga je paralmentarna demokratija u BiH u dubokoj krizi.

Autor uz kritičku analizu stanja parlamentarne demokratije u BiH osmišljava ideje za njenu reformu i približavanje demokratskim standardima razvijenim Evropskim državama.

(Tuzlainfo.ba)