Više učenika u školama TK: Za koja zanimanja je pokazan povećan interes?

by admin
| 5:37

Prema Izvještaju o upisu u prvi razred osnovnih i srednjih škola za školsku 2015/2016. godinu, koji je jučer usvojila Vlada TK, Uu prvi razred osnovne škole upisan je 4.521 učenik od čega je 2.161 ili 48% djevojčica i 2.360 ili 52% dječaka.

Od ukupnog broja u redovne osnovne škole upisano je 4.517 učenika, dok je 4 učenika upisano u dvije ustanove za specijalni odgoj i obrazovanje (JU Centar za obrazovanje i vaspitanje slušanja i govora Tuzla 1 učenik i JU Zavod za odgoj i obrazovanje djece sa smetnjama u psihičkom i tjelesnom razvoju Tuzla 3 učenika).

U odnosu na prošlogodišnji upis učenika u prve razrede, ovogodišnji upis učenika povećan je za 168 učenika ili 3,85%. U školskoj 2015/16.godini ukupno je upisano 227 učenika u prvi razred osnovnih muzičkih škola i baletske škole.

U školskoj 2014./2015. godini broj učenika koji su završili deveti razred osnovne škole je bio za 677 učenika veći u odnosu na školsku 2013./2014. godinu, odnosno osnovnu školu je završilo 4.740 učenika. Upis učenika u srednje škole se vršio u dva upisna roka, od kojih je prvi upisni rok trajao od 8.6.2015. godine do 12.6.2015. godine, a drugi upisni rok trajao je od 17.6.2015. godine do 25.6.2015. godine, zavisno od vrste škole, s tim što su se učenici koji su bili upućeni na popravne ispite mogli upisati u srednje škole u kojima je bilo slobodnih mjesta nakon završenih popravnih ispita u augustu.

Za određena zvanja i zanimanja postoji veći interes učenika nego što se očekivalo, tako da su napravljene određene izmjene plana upisa učenika u srednje škole, a sve u cilju da bi se učenicima obezbijedilo da se upišu u škole za čija su stručna zvanja i zanimanja najviše zainteresovani.

Tako je JU Mješovita srednja elektro-mašinska škola Lukavac odobren upis jednog odjeljenja učenika za zanimanje bravar umjesto planiranog odjeljenja učenika za zanimanja bravar i zavarivač, JU Mješovita srednja mašinska škola Tuzla odobren je upis jednog odjeljenja učenika zua zanimanje automehaničar-dijagnostičar, umjesto planiranog kombinovanog odjeljenja automehaničar i automehaničar-dijagnostičar, a JU Mješovita srednja saobraćajna škola Tuzla odobren je upis još jednog odjeljenja učenika za stručno zvanje tehničar za bezbjednost drumskog saobraćaja umjesto planiranog odjeljenja stručnog zvanja tehničar željezničkog saobraćaja.

Odlukom Ministarstva, uz saglasnost Vlade Tuzlanskog kantona, proširena je upisna kvota za upis u medicinske škole, u smislu da škole izvrše prijem učenika koji su ostvarili minimalno 65 boda. Stupanjem na snagu ove Odluke, dodatnih 273 učenika upisano je u srednje medicinske škole, što iznosi ukupno 648 učenika koji su se upisali u 27 odjeljenja prvih razreda srednje škole za stručna zvanja medicinske struke.

(Tuzlainfo.ba)

Tuzlainfo.ba pratite na društvenim mrežama: Facebook, Instagram i Youtube.
Svoje priče, upite i fotografije šaljite na našu e-mail adresu.