Informiši se: U Tuzli tribina “Šta nam donosi novi Zakon o radu?”

by admin
| 5:20

Omladinski pokret “Revolt” u subotu, 17. oktobra sa početkom u 13:00 sati u postorijama Kuće plamena mira u Tuzli organizuje javnu tribinu pod nazivom ” Šta nam donosi novi Zakon o radu?”. 

Zakon o radu u FBiH je već stupio na snagu, ali je izostala je šira javna rasprava o konkretnim posljedicama koje će izmjene zakona donijeti za radnike i radnice u Federaciji BiH. Teme kojih ćemo se dotaći tokom ove tribine su posljedica izmjena u Zakonu o radu, referme socijalnog i radnog zakonodavstva i značenje socijalnog dijaloga u tim procesima. S druge strane gosti iz Hrvatske i Srbije će nam predstaviti proces donošenja zakona u njihovim sredinama, koje su bile ključne izmjene i kakva je situacija danas, godinu dana nakon što je Zakon usvojen.

Na javnoj tribini će učestvovati predstavnici slijedećih organizacija: Savez samostalnih sindikata Bosne i Hercegovine, Udruženje poslodavaca Tuzlanskog kantona, Baza za radničku inicijativu i demokratizaciju (Hrvatska) i Gerusija (Srbija).

Javna tribina se organizuje u okviru kampanje „Are you in?”, koju Omladinski pokret Revolt sprovodi od jula 2015.godine sa ciljem jačanja svijesti mladih ljudi o potrebi društvenog angažmana, stvaranja prostora za kritičko razmišljanje i motiviranja građana i građanki Bosne i Hercegovine, a naročito mladih, da aktivno učestvuju u procesima donošenja odluke koje su od javnog interesa. 

Organizatori pozivaju sve građane da se pridruže i svojim aktivnim učešćem doprinesu uspješnom ishodu tribine.

(Tuzlainfo.ba)