Grad Tuzla: Finansijski podržano zapošljavanje 40 radnika

by admin
| 13:20

Danas je u prostorijama Gradske uprave Tuzla, upriličeno potpisivanje ugovora sa poslodavcima koji su korisnici sredstava iz Programa aktivne politike zapošljavanja u oblasti poduzetništva na području grada Tuzla za 2015. godinu.

Ugovore je potpisalo 18 privrednih subjekata kojima se iz Budžeta Grada Tuzla pruža novčana  podrška u iznosu od 80.000,00 KM, za zapošljavanje 40 radnika u proizvodnim djelatnostima i proizvodnim uslugama u 2015. godini.

„Na konkursu koji je raspisala nadležna služba, najbolje uslove imalo je ovih 18 proizvodnih firmi, tako da smo stvorili uslove za zapošljavanje 40 uglavnom mladih ljudi u proizvodnji. Radi se o ozbiljnim firmama koje se neće odreći kvalitetnih uposlenica ili uposlenika i firmama koje ukupno imaju oko 500 uposlenih. Neko preduzeće je zaposlilo jedno, neko dvoje, neko pet novih uposlenika i prilika je ovo za one koji su stekli priliku za zaposlenje, zahvaljujući ovoj sinergiji nas i proizvodnih firmi iz Tuzle, da to iskoriste.

Ovo je jedan od oblika podrške privrednom sektoru, koji je u skladu  sa strateškim ciljevima razvoja Grada koji su definisani u dokumentu Strategija razvoja Grada Tuzle do 2026. godine, a ima za cilj osiguranje dugoročne podrške u oblasti poduzetništvu, kojim se omogućava stvaranje novih radnih mjesta i podrška za obuku zaposlenika s ciljem jačanja njihove konkurentnosti na tržištu rada.

Radi se o zapošljavanju osoba s evidencije nezaposlenih u Gradu Tuzla s ciljem sprečavanja dugotrajne nezaposlenosti i odliva kadrova. U našem programu opredjelili smo se da iznos sredstava po jednom zaposleniku bude 2000,00 KM i u budžetu za narednu godinu već planiramo sredstva, najmanje isti iznos“ – izjavio je gradonačelnik Tuzle Jasmin Imamović.

Grad Tuzla nastavlja kontinuirani rad na poboljšanju kvalitete  poslovnog ambijenta privrednim subjektima koji u proizvodnim djelatnostima i proizvodnim uslugama povećavaju broj zaposlenih radnika i otvaraju nova radna mjesta.

LISTA POSLOVNIH SUBJEKATA 

(Tuzlainfo.ba)

Tuzlainfo.ba pratite na društvenim mrežama: Facebook, Instagram i Youtube.
Svoje priče, upite i fotografije šaljite na našu e-mail adresu.