Suđenje Aljukiću: Za lakše smjene komesar od policajaca tražio pečeno janje!

by admin
| 15:49

U Općinskom sudu Tuzla danas je nastavljeno suđenje bivšem komesaru MUP-a Tuzlanskog kantona, Samiru Aljukiću i policajcu Policijske stanice Istok, Adnanu Đuloviću – piše Bportal.ba.

 

Oni su optuženi da su krivičnim djelima od 2011. do 2013. godine, i to zloupotrebom položaja i ovlasti, iznudama i protivzakonitim posredovanjem, te primanjem dara i drugih oblika koristi i krivotvorenjem službene isprave, oštetili budžet Tuzlanskog kantona za 100.000 KM.

Među ostalim svjedocima, danas je saslušan i Amir Sinanović, pomoćnik komandira za javni red i mir u PS Istok, koji je tu funkciju obavljao i za vrijeme Aljukića i koji je bio prisutan prilikom pronalaženja skrivenih zapisnika sa tehničkih pregleda vozila uz Zijada Smajića i Stjepana Hlavačeka, šefa Kriminalističke tehnike MUP-a TK i bivšeg komandira PS Istok, koji je ovu korupcijsku aferu u MUP-u TK i prijavio Unutrašnjoj kontroli, ističući kako su odmah posumnjali da se radi ‘o kriminalu i muljaži’.

Sinanović je opisivao i detalje o pričama koje su kružile među policajcima o tome kako se pojedinim firmama sa Tuzlanskog kantona i njihovim vlasnicima i direktorima ne smiju pisati prekršajni nalozi prilikom zaustavljanja, jer su te osobe bile privilegovane kod Aljukića, a istim povodom kod Aljukića su bili privilegovani i određeni policajci.

Sličnu situaciju opisala je i svjedokinja Dragana Pantić, pozornik u PS IStok. Jednom prilikom, dok je bila na dužnosti, zaustavila je vozača jedne od firmi koje su bile pod protekcijom Aljukića, te mu izdala prekršajni nalog za korištenje mobitela tokom vožnje. Narednog dana, kako je kazala, kažnjena je na način da joj je promijenjen raspored, te  je odmah premještena na udaljenija radna mjesta.

Ispričala je da nije imala direktnog kontakta sa optuženim, ali da je bila maltretirana na razne načine, kroz noćne smjene, teži raspored u odnosu na povlaštene kolege, te slanje nje same u patrolu iako to, kako je kazala, nije po pravilniku i zakonu.

Goran Blagojević, policajac u PS Istok, koji ovaj posao obavlja od 2004.godine, od čega se veći broj godina odnosi na rad u saobraćajnoj policiji, kazao je kako su se prekršajni nalozi ranije pisali na originalne primjerke, dok su poslije, po naredbi komandira Aljukića, pisani na fotokopije, a tek poslije se prepisivalo na originale, pod objašnjenjem da se prilikom ispunjavanja naloga prave greške. Nakon toga, fotokopije se ostavljaju u stanici i čeka se da se vrati original, te iako su se njemu svi nalozi vratili, pričalo se, kako je kazao, da mnogima nisu.

Kao i prethodni svjedoci, potvrdio je da zbog priča koje su kružile među policajcima, ni sam nije zaustavljao vozila pojedinih firmi, te da je, po uputama drugih kolega ‘ispekao janje na Drini i organizovao feštu’ te pozvao Aljukića, a sve kako bi mu bio olakšan raspored smjena.

Danas su trebali svjedočiti i Zoran Teofilović, bivši ministar MUP-a TK i Zahid Selimbašić, bivši šef Sektora kriminalističke policije MUP TK, ali koji su izostali sa suđenja iz opravdanih razloga. Suđenje se nastavlja u srijedu.

(TI/Bportal.ba) / Foto: Arhiv