Počinje sanacija parovoda u Diti: Uskoro na policama i Arix, teku pripreme za izvoz

by admin
| 14:23

Elektroprivreda Bosne i Hercegovine sutra  počinje sanaciju parovoda koji spaja tuzlansku Fabriku deterdženata Dita sa Termoelektranom Tuzla u dužini od 400 metara. Ovaj parovod, koji je uništen u prethodnim godinama, trenutno je jedini preostali uslov za pokretanje pogona praškastih deterdženata u ovoj fabrici.

Kako piše Oslobođenje, u fabrici je sve spremno za početak radova, a radovi će trajati mjesec, nakon čega bi u tuzlanskoj Diti odmah trebala početi proizvodnja deterdženata Arix i Ida.

Proizvodni proces u Diti, otkako je pokrenut stečajni postupak, nesmetano se odvija. U fabrici je konstantno zaposleno 70-ak radnika i jučer su primili i treću platu, koju je pratila i uplata redovnih doprinosa.

Sa pokretanjem proizvodnje praškastih proizvoda u ovoj fabrici počinje i izvoz; a sve je izgledniji i ulazak strateškog partnera, s obzirom na to da je u dosadašnjim razgovorima sa nekoliko zainteresovanih kupaca osnovni nedostatak fabrike i ono što je kupce držalo podalje o Dite, bio nedostatak praškate palete proizvoda.

“Već smo počeli pripeme za izvoz. Počeli smo pripremati dokumentaciju i sad čekamo dozvole, tako da ćemo biti spremni kad se sanira parovod i pokrene pogon za praškaste deterdžente. Prva destinacija za izvoz je Kosovo”, dodao je Kunalić.

Podsjećamo, stečajni postupak u tuzlanskoj Diti otvoren je početkom aprila, od kada je, suprotno svim dosadašnjim stečajnim praksama, ova fabrika iz mjeseca u mjesec ostvarivala zavidne proizvodne rezultate.

Od juna u saradnju sa Ditom ušao je i trgovački lanac Bingo, koji je prvo ekskluzivno počeo plasirati Ditine proizvode, a zatim i finansijski podržao proizvodnju 100 tona tečnog deterdženta za sude 3DE. Od tada je proizvodnja opala, ali, kako kažu radnici, to je i očekivano i neće prerasti u trend.

(Tuzlainfo.ba)

Tuzlainfo.ba pratite na društvenim mrežama: Facebook, Instagram i Youtube.
Svoje priče, upite i fotografije šaljite na našu e-mail adresu.