Saradnja škola iz Tuzle i Mostara: Zajedno razbijaju predrasude o drugim sredinama

by admin
| 9:41

Mladi BiH su pokazali da mogu premostiti prostorne i kulturološke razlike i sarađivati i stvarati. Rezultat te saradnje je jednosatni program koji smo mogli vidjeti na Kamernoj sceni Doma mladih jučer 9.10. 2015.

Saradnja i program je dio projekta “Mostar i Tuzla dijele kulturno naslijeđe” koji pod pokroviteljstvom Američke ambasade u BiH realiziraju Gimnazija “Ismet Mujezinović” iz Tuzle kao nosilac projekta i Srednja prometna škola iz Mostara kao škola partner.

Učenici ove dvije škole su obradili tri segmenta kulturnog naslijeđa oba grada i to književni, muzički i folklorni i ljepotom svoje izvedbe ganuli publiku.

Cilj samog projekta, koji je počeo u novembru 2014. je razbijanje predrasuda kod  mladih o njihovim vršnjacima koji su iz drugih sredina, približavanje kulturne baštine kroz književna djela, folklor, muziku te upoznavati druge učeći se međusobno da cijenimo drugo i drugačije kao i svoje.

Poticati toleranciju, prihvatati konstruktivan dijalog bez predrasuda, prihvatati tuđa mišljenja i shvatati koliko toga lijepog ima u zajedničkoj nam domovini Bosni i Hercegovini.

Nakon ove izvedbe, učenici će krajem ovog mjeseca nastupiti i u Mostaru u Hrvatskom domu Herceg Stjepan Kosača.

Više fotografija pogledajte OVDJE.

(Tuzlainfo.ba)

Tuzlainfo.ba pratite na društvenim mrežama: Facebook, Instagram i Youtube.
Svoje priče, upite i fotografije šaljite na našu e-mail adresu.