Nova vlast u Tuzlanskom kantonu: SBB ulazi, Boljitak izlazi?

by admin
| 7:40

Kao ishod konačnih pregovora između rukovodstava Stranke demokratske akcije i Saveza za bolju budućnost koji su u toku, najvjerovatnije je da će doći i do promjena u parlamentarnoj većini na Tuzlanskom kantonu, budući da bi SBB trebao ući u vlast na svim nivoima.

 

S druge strane, ulaskom SBB-a, parlamentarnu većinu u Tuzlanskom kantonu napustit će Narodna stranka Radom za boljitak, čiji su ministar Edin Ajanović i kantonalni poslanik Mersed Šerifović, nedavno uhapšeni u akciji Federalne uprave policije – piše Bportal.ba.

Premijer Tuzlanskog kantona, Bego Gutić, već je podnio i zahtjev za smjenu Ajanovića, ministra trgovine, turizma i saobraćaja, koji zbog hapšenja ne može obavljati dosadašnju funkciju, a u kantonalnoj Vladi, pored  Ajanovića, Boljitak ima i Ivanu Kulić, ministricu pravosuđa i uprave. U Skupštini Tuzlanskog kantona uz uhapšenog Šerifovića, Boljitak također ima još jednog zastupnika, Samira Kamenjakovića.

Prema nezvaničnim informacijama, SBB će dobiti ministarstva koja trenutno pripadaju Boljitku, a s obzirom da imaju pet zastupnika, vjerovatno i neke pozicije u javnim preduzećima i ustanovama.

Trenutnu većinu u kantonalnoj Skupštini čine SDA sa 13 poslanika, SBiH sa tri, BPS i Boljitak sa po dva. Izlaskom Boljitka i ulaskom SBB-a, nova većina će imati ukupno 23 zastupnika.

Poslanik Samir Kamenjaković vjerovatno će prijeći u ulogu samostalnog poslanika.

(TI)

 

Tuzlainfo.ba pratite na društvenim mrežama: Facebook, Instagram i Youtube.
Svoje priče, upite i fotografije šaljite na našu e-mail adresu.