Tuzlanski kanton: Natalitet niži od desetogodišnjeg prosjeka

by admin
| 17:04

Vlada Tuzlanskog kantona na današnjoj sjednici prihvatila je Analizu zdravstvenog stanja stanovništva Tuzlanskog kantona i indikatori zdravlja u 2014. godini i uputila dokument u skupštinsku proceduru.

Natalitet u 2014. godini, sa stopom od 8,3‰, niži je za 1‰ od desetogodišnjeg prosjeka za Kanton (9,3‰). Najniža vrijednost nataliteta, registrovana je u Čeliću (5,43‰), a najviša u Živinicama (9,68‰).

U 2014. godini registrovane su 3.504 umrle osobe i to 52% muškaraca i 48% žena. Od ukupno deset vodećih uzroka umiranja na području Tuzlanskog kantona, 67% su iz grupe bolesti kardiovaskularnog sistema poput povišenog krvnog pritiska, moždanog udara, srčanog infarkta, zastoja srca, srčane insuficijencije te hroničnih ishemičnih oboljenja srca i kardiomiopatije.

Vodeći uzroci obolijevanja su: akutne infekcije gornjih disajnih puteva, povišeni krvni pritisak, akutni bronhitisi i dijabetes. Najučestaliji pojedinačni uzroci bolničkog liječenja registrovani iz grupe oboljenja cirkulatornog sistema su moždani udar, hronična ishemična oboljenja srca i aktuni infarkt miokarda. U 2014. godini jednom punktu primarne zdravstvene zaštite gravitiralo je prosječno 2.228 stanovnika.

Na jednu ordinaciju prosječno gravitira 1.447 stanovnika, a radni tim primarne zdravstvene zaštite obuhvatio je sa 1.236 stanovnika. Na području Tuzlanskog kantona u 2014. godini osigurana lica su opredjeljena za 229 timova porodične medicine.

(Tuzlainfo.ba) / Foto: Ilustracija