Obilježen 2. oktobar: Stjepan Mesić proglašen počasnim građaninom Tuzle

by admin
| 20:02

Danas je polaganjem cvijeća na spomen obilježjima na Slanoj Banji, te svečanom sjednicom Gradskog vijeća, obilježena 72. godišnjica oslobođenja grada Tuzla, 2.10.1943. godine (2.10.1943. – 2.10.2015).

Tokom svečane sjednice Gradskog vijeća, prisutnima su se obratili predsjedavajući Gradskog vijeća Tuzla, Jozo Nišandžić, gradonačelnik Tuzle, Jasmin Imamović, predsjednica Udruženja građana “Žene Srebrenice” Hajra Ćatić i bivši predsjednik Republike Hrvatske Stjepan Mesić, a uručena su i Javna priznanja.

Radi odavanja priznanja za postignuti doprinos i postignute rezultate u radu, afirmaciji i zaštiti ljudskih prava i sloboda, tolerancije i demokratije, zaštite na radu i zaštite okoline, kao i za doprinos u odbrani Tuzle i Bosne i Hercegovine, u spašavanju ljudi i imovine, unapređenju uslova života u Tuzli, afirmaciji i razvoju lokalne samouprave i mjesnih zajednica, a samim time i Tuzle, afirmaciju Tuzle u zemlji i inostranstvu, kao i unapređenju socijalne i dječije zaštite.

U povodu obilježavanja značajnih datuma u historiji Tuzle, na svojoj sjednici, održanoj dana 16.6.2015. godine,  Gradsko vijeće Tuzla jednoglasno je donijelo Odluku o dodjeli Javnih priznanja u 2015. godini.

Dobitnici priznanja Tuzlanska plaketa u povodu obilježavanja 2. oktobra su:

– Udruženje građana “Žene Srebrenice”

– Reprezentacija Bosne i Hercegovine u sjedećoj odbojci

– Zvonko Jurić, umirovljeni pukovnik OSBIH

Javno priznanje  Povelja  grada Tuzle  posthumno je dodijeljena Muhamedu Mujkanoviću.

Počasnim građaninom Tuzle proglašen je gospodin Stjepan Mesić, bivši predsjednik Republike Hrvatske.

Sjednici koja je održana u sali kina Kaleidoskop, prisustvovali su Aleksandar Remetić, dopremijer FBIH, Ivan Bandić, generalni konzul R. Hrvatske, vijećnici Gradskog vijeća Tuzla, učesnici Narodno oslobodilačkog rata 1941-1945, učesnici odbrambenog rata 1992-1995 i mnogobrojni građani, a u muzičkom dijelu nastupio je mješoviti Hor Lege Artis.

(Tuzlainfo.ba)