Bego Gutić tvrdi: Sindikat obmanjuje javnost, ako su u pravu dajem ostavku!

by admin
| 12:32

Povodom jučerašnje informacije Kantonalnog odbora Saveza samostalnih sindikata i analize kojom se tvrdi da nedavno usvojeni Zakon o plaćama i naknadama izabranih dužnosnika, nosilaca izvršnih funkcija i savjetnika u organima zakonodavne i izvršne vlasti Tuzlanskog kantona predstavlja povećanje umjesto smanjena primanja oglasio se i Bego Gutić, premijer Tuzlanskog kantona, nazivajući analizu Sindikata dezinformisanjem i obmanjivanjem javnosti.

 

-Ja kao ozbiljan čovjek koji obavlja ozbiljnu funkciju i pripada ozbiljnom političkom projektu želim da kažem, zbog javnosti, da Zakon kojeg je Vlada ponudila Skupštini TK na usvajanje, a što sam već ponavljao nekoliko puta donosi uštede. Budžetska pozicija Skupštine Kantona iznosi milion i 300.000 KM, a novim Zakonom na godišnjem nivou pravimo uštede od 150 000 KM. To su uštede na poziciji poslanika i skupštinskih tijela. Druga vrsta ušteda koje će se napraviti ovim zakonom odnosi se na izabrane zvaničnike koji su na poziciji direktora javnih ustanova i javnih preduzeća i to negdje oko 500 000 KM, kazao je Gutić.

 

Analizirajući konkretnije, premijer je pojasnio da je trenutna plata predsjednika Skupštine TK 4.800 KM bez minulog rada i toplog obroka, što je Sindikat uračunao u svojoj informaciji. Njegova plata po novom Zakonu bez minulog rada iznosi 3.323 KM, što uz paušal iznosi ukupno 4370 KM.

 

Demantovao je i da je povećana plata Premijera TK. Po dosadašnjem načinu obračuna ona je iznosila 3.133, a po novom ona iznosi 3.118 KM, dok su plate ministara u Vladi TK po starom obračunu 2.573, a po novom Zakonu 2.566 KM, što, kako ističe Premijer, predstavlja simbolično smanjene.

 

Poslanici u Skupštini TK koji svoj angažman obavljaju profesionalno ukupna primanja po osnovu plate,  rada u komisijama, članstvu u Kolegiju imali su od 2.800 do 3.200 KM, dok su poslanici koji su i članovi Kolegija imali primanja i do 3.500 KM. Po novom Zakonu poslanik će imati paušal od 1.140 KM i platu nešto veću od 1.200 KM, što je ukupno oko 2.430 KM, bez toplog obroka i minulog rada. Poslanici koji su članovi Kolegija imaju naknadu od oko dodatnih 300 maraka.

 

Poslanik amater u Skupštini do sada je imao primanja između 1.800 do 2.000 KM,  a oni koji su članovi Kolegija i preko 2.000 maraka. Sadašnje primanje poslanika je oko 1.520 KM, uz sve naknade, paušal i komisije.

 

-Pozivam sindikate da se vidimo u decembru mjesecu kada se plata prvi puta bude obračunavala po novom zakonu, i ukoliko informacije sindikata budu tačne, da će premijer, ministar, predsjednik skupštine imati veća primanja u odnosu na stari zakon ja ću podnijeti ostavku. Pitam predstavnike sindikata, ukoliko se pokaže da je njihova informacija bila netačna, da li su oni spremni da podnesu ostavke, naglasio je Gutić.

 

Razlozi zbog kojih je Sindikat napravio ovu analizu, kako navodi Gutić, jeste pokušaj dizanja tenzije unutar sindikata zbog najavljenog smanjena plata budžetskim korisnicima, te poljuljane pozicije pojedinih sindikalnih lidera koji ovime pokušavaju svoju poziciju stabilizirati.

 

-Iza analize stoji Admir Terzić, predsjednik Sidnikata srednjeg obrazovanja koji grubo zloupotrebljava svoju poziciju i čovjek koji je u nekoliko navrata pokuša da ucijeni Vladu i ministra Jagodića. Terzić je bio predsjednik komisije za izradu Pravilnika o prijemu u srednjem obrazovanju gdje je glasao za taj pravilnik, a onda kada ministra Jagodić nije ispunio njegove dvije želje, tj.nije mu zaposlio Ibrahima Čanića i Nedžada Bećirovića onda se on oglasio u medijima kritikujući i Pravilnik i ministra Jagodića. Ovo je i pokušaj Terzića da izvrši pritisak na Vladu i ministarstvo da ga imenuju na poziciju direktora srednje škole u Gradačcu za koju je pokrenuo kampanju, kazao je Gutić.

 

Premijer TK je pozvao i budžetske korisnike da shvate ozbiljnost situacije u TK, te da će Vlada vrlo bro izaći sa jasnim prijedlogom prema sindikatima i budžetskim korisnicima u vezi pitanja smanjena plata za narednu  budžetsku godinu i posljednja dva mjeseca ove godine.

 

(Tuzlainfo.ba/Bportal.ba)

 

 

Tuzlainfo.ba pratite na društvenim mrežama: Facebook, Instagram i Youtube.
Svoje priče, upite i fotografije šaljite na našu e-mail adresu.