Tuzlanski kanton: Inspektori premašili plan za prvo polugodište 2015.

by admin
| 14:03

U prvih šest mjeseci tekuće godine, Kantonalna uprava za inspekcijske poslove je izvršila i obradila 8.395 kontrola i 5.668 predmeta zavedenih u Djelovodniku predmeta i akata, što ukupno iznosi 12.352 predmeta – navedeno između ostalog u Izvještaju o radu kantonalnih inspekcija za prvih šest mjeseci 2015.godine

Obzirom da je godišnjim Planom rada planirano da se u izvještajnom periodu izvrši 8.395 kontrola, može se konstatovati, da je Plan, i pored brojnih ograničenja, realizovan u cijelosti, odnosno da je u izvještajnom periodu izvršeno 2.311 kontrola više nego je planirano, ili prikazano u relativnom odnosu, plan je prebačen za 38,0%.

Gledano u odnosu na isti izvještajni period u prethodnoj 2014. godini, inspektori ove Uprave su izvršili 102 predmeta ili procentualno 1,2% više nego u prvih šest mjeseci 2014. godine.

Kada su u pitanju izrečene mjere Kantonalna uprava za inspekcijske poslove Tuzlanskog kantona, je u svim upravnim oblastima, naložila, izrekla i donijela 6.057 upravnih i drugih mjera i akata što je za 173 ili procentualno 2,8% manje nego u prethodnoj 2014. godini, prvenstveno zbog promjene odluke Ministarstva obrazovanja, nauke, kulture i sporta o načinu raspisivanja i provođenja konkursne procedure u oblasti obrazovanja, kao i zakonske regulative koja reguliše postupak provođenja konkursne procedure i prava nadzora inspekcijskih službi, kao kontrolnog mehanizma u provođenju iste.

Ipak, kao i prethodnih godina, u svim upravnim oblastima inspektori su pokušali stanje urediti putem preventivnih i korektivnih mjera, a na represivne mjere su se odlučivali isključivo u inspekcijskim nadzorima koji su imali cilj suzbijanja sive ekonomije radi unapređenja poslovne klime i ambijenta za rad realne ekonomije i novih investicija, kao i u inspekcijskim nadzorima gdje su subjekti nadzora bili povratnici u prekršaju.

(Tuzlainfo.ba)