Godišnja ušteda od 600.000 KM: Poslanici u Skupštini TK smanjili i svoje plate

by admin
| 13:26

Skupština Tuzlanskog kantona (TK) danas je usvojila Zakon o plaćama i naknadama izabranih dužnosnika, nosilaca izvršnih funkcija i savjetnika u organima zakonodavne i izvršne vlasti TK.

 

Sa 28 glasova „ZA“, te jednim suzdržanim, to znači da će na godišnjem nivou biti usvojeno oko 600.000 maraka u Budžetu Tuzlanskog kantona.

Ovaj zakon, osim poslanika u Skupštini TK, obuhvata i smanjenje plata direktorima institucija koje su na kantonalnom budžetu. Samo na poslaničkim primanjima Tuzlanski kanton bi trebao uštedjeti 150.000 maraka.

Profesionalni poslanici po novom zakonu će imati platu od 1.140 KM, te paušal u istom iznosu. Dakle, ukupno 2.280 maraka, plus minuli rad i topli obrok. Njihove kolege koje nemaju profesionalan status, imat će samo paušal od 1.500 maraka. Ovim zakonom se ukida plaćanje komisija, kolegija, sjednica, a uvedene su i kaznene odredbe.

Plate direktora i rukovodilaca javnih službi neće moći prelaziti iznos neto plaće koja je utvrđena resornom ministru, a to je 2.574 KM.

Plata direktora UKC-a i rektora Univerziteta u Tuzli neće prelaziti iznos plate premijera Tuzlanskog kantona, koja iznosi oko 3.200 maraka.

(Tuzlainfo.ba/Bportal.ba)

 

Tuzlainfo.ba pratite na društvenim mrežama: Facebook, Instagram i Youtube.
Svoje priče, upite i fotografije šaljite na našu e-mail adresu.