Tuzla: Družina Jerka Ivankovića Lijanovića predata u nadležnost Kantonalnog tužilaštva TK

by admin
| 13:49

Jerko Ivanković Lijanović, Suad Čamdžić, Edin Ajanović, Mersed Šerifović i A.P iz Odžaka su danas predati u nadležnost Kantonalnog tužilaštva Tuzlanskog kantona nakon što su jučer lišeni slobode u koordiniranoj akciji ovog Tužilaštva i Federalne uprave policije, zbog  osnova sumnje da su u udruženju koje je organizirao Lijanović činili krivično djelo zloupotreba položaja i ovlašćenja a vezano za isplate podsticaja u poljoprivredi na području  Federacije BiH i Tuzlanskog kantona.

Federalna uprava policije je danas osumnjičene predala u nadležnost Tužilaštva uz izvještaj o počinjenom krivičnom djelu -udruživanje radi činjenja krivičnih djela u sticaju sa produženim krivičnim  djelom zloupotreba položaja i ovlašćenja

Protiv petorice osumnjičenih je donesena naredba o provođenju istrage. Međutim, tri osobe su ispitane u prisustvu branilaca, dok  dvije osobe,  koje koriste to zakonsko pravo, još uvijek nisu ispitane jer njihov izabrani branilac trenutno nije prisutan.

Dakle, nakon što i te osobe budu ispitane Tužilaštvo će se odrediti  i donijeti odluku  o stavljanju prijedloga za određivanje pritvora  za osumnjičene, i ta odluka će se vjerovatno donijeti sutra u jutarnjim satima.

Osoba iz Odžaka je ispitana i on je danas  pušten da se brani sa slobode  jer nisu postojali  zakonski razlozi za predlaganje pritvora.

Nakon što svi osumnjičeni budu ispitani, Tužilaštvo će biti u mogućnosti donijeti odluku o predlaganju pritvora i  prezentirati više informacija o samom predmetu – saopšteno je iz Kantonalnog tužilaštva TK-a.

(Tuzlainfo.ba)

Tuzlainfo.ba pratite na društvenim mrežama: Facebook, Instagram i Youtube.
Svoje priče, upite i fotografije šaljite na našu e-mail adresu.