Poboljšati mobilnost građana: Prezentiran Saobraćajno-prostorni koncept grada Tuzla

by admin
| 11:42

Predstavnici kompanije „Metron“ A.G. Brugg iz Švajcarske u saradnji sa predstavnicima Službe za komunalne poslove, izgradnju i pitanja mjesnih zajednica Grada Tuzla i JP Saobraćaj i komunikacije d.o.o. Tuzla danas su za vijećnike Gradskog vijeća Tuzla upriličili prezentaciju Saobraćajno-prostornog koncepta Tuzle.

Saobraćajno-prostorni koncept bi trebao biti glavni strateški dokument iz područja saobraćajnog i prostornog planiranja za grad Tuzlu. Osnovna svrha i cilj koncepta je poticanje korištenja održivih oblika saobraćaja poput biciklističkog i pješačkog saobraćaja, te javnog prevoza kako bi došlo do poboljšanja načina mobilnosti građana na području Grada Tuzla, te zaštitila okolina i smanjili negativni uticaji motorizovanog saobraćaja na naselja i život građana.

Ciljevi prezentiranog koncepta su:

  • Efikasan javni prevoz: stvoriti uslove za povećano korištenje usluga javnog prevoza razvijanjem pouzdanog, tačnog i sigurnog sistema javnog prevoza.
  • Obezbjediti efikasnu, sigurnu i atraktivnu mrežu pješačkih staza (da bi se to postiglo, moraju biti uklonjene razne lokalizirane slabe tačke).
  • Podići atraktivnost javnog prostora za pješake.
  • Povećati sigurnost pješaka.

Današnja prezentacija je uvod u raspravu o ovom važnom dokumentu, koja će se voditi na sutrašnjoj redovnoj sjednici Gradskog vijeća Grada Tuzla – saopšteno je.

Prezentaciju projekta možete preuzeti OVDJE.

(Tuzlainfo.ba)

Tuzlainfo.ba pratite na društvenim mrežama: Facebook, Instagram i Youtube.
Svoje priče, upite i fotografije šaljite na našu e-mail adresu.