Najveća ratna jedinica Armija BiH: Danas 23. godišnjica od osnivanja 2. Korpusa

by admin
| 6:32

Danas se obilježava godišnjica od formiranja 2. Korpusa Armije BiH. U okviru obilježavanja, jučer je upriličena posjeta Memorijalnom centru Kovači.

Za danas je planirano polaganje cvijeća i odavanje počasti šehidima i poginulim borcima na spomen kompleksu Slana Banja u Tuzli, kao i poginulim pripradnicima MUP-a TK na spomen obilježju ispred zgrade MUP-a. Nakon toga odat će se počast i nevino poginulim civilima na Kapiji.

Svečana akademija bit će održana u BKC-u, gdje će također biti otvorena izložba ratnih fotografija brigada 2. Korpusa Armije RBiH.

Naredbom Vrhovnog štaba Armije R BiH, Drugi korupus je formiran 29. septembra 1992., i bio je najveća vojna jedinica na prostorima BiH. Prvi komandant bio je Željko Knez, a ovu dužnost nakon njega su obavljali generali Hazim Šadić i Sead Delić. Odbranio je najveću slobodnu teritoriju Bosne i Hercegovine i osvojio oko 1500 kvadratnih kilometara okupirane teritorije.

poseban uspjeh je razbijanje akciju ‘Čekić i nakovanj’, kojom je komandovao ratni zločinac Ratko Mladić. 

Kroz jedinice Drugog korpusa prošlo je 168.400 boraca, poginulo je njih više od 11.000, a više 7.000 njih su ratni vojni invalidi.

Odlikovanje ‘Zlatni ljiljan’ dobio je 391 borac, od čega njih 90 posthumno.

Drugi korpus je dao i tri heroja oslobodilačkog rata. Najveće priznanje dobili su Senad Mehdin Hodžić – Crni labud, Hajrudin Mešić-kapetan Hajro i Nesib Malkić. Nijedan od njih, nažalost, nije među živima.

(Tuzlainfo.ba)

Tuzlainfo.ba pratite na društvenim mrežama: Facebook, Instagram i Youtube.
Svoje priče, upite i fotografije šaljite na našu e-mail adresu.