Tuzla: Svjetski dan srca se obilježava stručnim sastankom kardiologa

by admin
| 13:24

Svjetska federacija za srce 29. septembra, svake godine, u cijelom svijetu, obilježava Svjetski dan srca. Obilježavanjem ovog dana Svjetska federacija za srce ima za cilj ukazati na važnost okruženja koje pogoduje zdravlju srca. Bolesti srca i krvnih žila vodeći su uzroci smrti u cijelom svijetu i odgovorne su za 17,3 milijuna smrti svake godine, a očekuje se da će do 2030. taj broj porasti i do 23 milijuna.

“Odabir za zdravo srce, za svakoga i svugdje” tema je ovogodišnje kampanje Svjetskog dana srca.

Preko sto zemalja svijeta, kroz razne aktivnosti, obilježit će Svjetski dan srca. U Tuzli, u organizaciji Udruženja kardiologa u Bosni i Hercegovini, Univerzitetskog kliničkog centra Tuzla, Doma zdravlja Tuzla, Ljekarske komore TK, Udruženja kardiologa TK i Radne grupe za prevenciju kardiovaskularnih bolesti UK u BiH, u povodu obilježavanja Svjetskog dana srca, bit će održan XXXIV stručni sastanak.

Tema stručnog sastanka bit će „Prevencija kardiovaskularnih oboljenja“. Sastanak će se održati 03. oktobra, sa početkom u 09:00 sati u hotelu Tuzla u Tuzli.

Tokom stručnog sastanka održat će se workshop na temu Prevencija kardiovaskularnih oboljenja – uz edukaciju doktora i medicinskih sestara u primjeni Heartscore-a u procjeni 10-godišnjeg fatalnog kardiovaskularnog događaja,

RG za Prevenciju kardiovaskularnih oboljenja. Workshop će se održati u saradnji sa Službom porodične medicine JZNU Dom Zdravlja “dr. Mustafa Šehović” i JZU UKC Tuzla. Voditelji workshopa su Prim. prof. dr. Azijada Beganlić, šef edukativnog centra Porodične medicine JZNU Dom Zdravlja  “dr. Mustafa Šehović” i dipl. med. tehn. Mirza Jahić, pomoćnik direktora za sestrinstvo.
Cilj workshopa je educirati što više ljekara i medicinskih sestara u primjeni HeartScore-a, a sa ciljem smanjenja kardiovaskularnog rizika.

(Tuzlainfo.ba/UKC Tuzla)