“Dita” u novim problemima: Ugrožena proizvodnja, radnici se odrekli toplog obroka!

by admin
| 5:10

U Fabrici Dita Tuzla i dalje s velikim nestrpljenjem očekuju sanaciju parovoda koji je nužan za pokretanje praškastog programa. Ukoliko parovod uskoro ne bude u funkciji, moglo bi doći do zastoja i u proizvodnji tekućih deterdženata – piše Federalna.ba.

Proizvodnja tekućih deterdženata sve je veća s obzirom na narudžbe. Prvi paketi 3D-a i ostalih proizvoda nakon dugogodišnjeg zastoja proslijeđeni su i na Kosovo. Međutim, pokvareni parovod bi uskoro mogao sve ugroziti.

“Moramo dobiti parovod najkasnije do 15. oktobra. Ako ne bude pušten u rad, dovodi se u pitanje opstanak 69 radnika na poslu”, kaže Dževad Mehmedović, predsjednik Sindikata radnika Dite.

Parovod je nužan za zagrijavanje proizvodnih pogona Dite. Isto tako je obavezan za pokretanje praškastog programa koji bi rezultirao novim radnim mjestima. Problem je nedostatak 140.000 maraka za sanaciju parovoda. Radnici su donijeli odluku o odricanju sredstava za topli obrok, ali je to tek šestina potrebnih sredstava.

“Zar nije interes i Vlade i kantona i općine, a i same države da izdvoje ta sredstva za popravak parovoda pa da se sačuvaju postojeća radna mjesta i dobiju nova”, ističe Mehmedović.

Prema riječima Mehmedovića, razgovori za sanaciju parovoda su započeti prije dva mjeseca i s Elektroprivredom BiH, ali odgovora još nema. Čak su i sirovine osigurane za praškasti pogon, kako bi rezultati u proizvodnji odmah bili na većem nivou. Jesen snižava temperaturu, pa je radnicima sve hladnije za mašinama, ali se i dalje nadaju da će biti onih koji će pomoći tuzlanskoj privredi, u njihovom slučaju hitnoj sanaciji parovoda.

(TI/federalna.ba)