Suđenje bivšem komesaru MUP-a TK: Reketirali i federalnog premijera Fadila Novalića

by admin
| 4:19

U Općinskom sudu Tuzla jučer je počelo suđenje Samiru Aljukiću, bivšem policijskom komesaru MUP-a Tuzlanskog kantona i Adnanu Đuloviću, policajcu Policijske stanice Istok, koji su optuženi zbog niza krivičnih djela.

 

Suđenje je počelo čitanjem obimne optužnice, u kojoj između ostaloga piše, da su Aljukić i Đulović, čineći krivična djela, od 2011. do 2013. godine oštetili budžet Tuzlanskog kantona za 100.000 KM, piše Faktor.ba.

Aljukić se tereti za zloupotrebu položaja i ovlaštenja, iznudu i protivzakonito posredovanje, a Đulović za zloupotrebu položaja i ovlaštenja, primanje dara i drugih oblika koristi i krivotvorenje službene isprave.

Oni se terete da su za svjesno odvlačenje prekršajnih naloga u zastaru od poduzetnika uzimali određene novčane iznose.

– Zaustavljali motorna vozila, od kojih pretežno teretna, iskorištavali svoju dužnost, tražili dar i da nezakonito posreduju, a u službene isprave su unosili neistinite podatke – pročitala je tužiteljica Danica Kovačević-Arapović.

U optužnici je navedeno da je Aljukić reketirao i aktuelnog federalnog premijera Fadila Novalića i upravu Nogometnog kluba Zvijezda u Gradačcu. On se tereti da je zloupotrijebio svoju funkciju načelnika PU Gradačac i zaprijetio Novaliću i upravi kluba da moraju bez ugovora angažovati njegovog sina Aldena i isplaćivati mu platu i nezakonitu odštetu.

– Bio svjestan i znao da iskorištava svoj službeni položaj i ovlasti i drugom nanosi štetu, naredio inspektoru Delibašić Mirsadu da provede istragu protiv Nurudina Peštalića i Fadila Novalića i da pronađe bilo šta protiv njih kako bi se njih dvojica procesuirali, što je rezultiralo pokretanjem istrage poslovanja njihovih firmi – navela je tužiteljica.

Inače, odbrana je danas tražila da optuženi budu pušteni iz pritvora.

U ovom predmetu su bili optuženi i Jasmin Kutrić,zamjenik komandira Specijalne policije MUP-a TK i policajci Policijske stanice Istok Amir Bajrić, Nihad Okić i Vedran Matović.

Svi oni su sklopili sporazum sa Tužilaštvom i svjedočit će protiv Aljukića.

(TI)

 

Tuzlainfo.ba pratite na društvenim mrežama: Facebook, Instagram i Youtube.
Svoje priče, upite i fotografije šaljite na našu e-mail adresu.