Poruka muftije tuzlanskog: Bajramsku radost podijelimo sa svim ljudima

by admin
| 12:32

U povodu Kurban-bajrama, u ime muftijstva tuzlanskog svoju poruku vjernicima uputio je i Vahid-efendija Fazlović, muftija tuzlanski, koju u nastavku prenosimo u cjelosti:

 

-Braćo i sestre,

Bajramski mubarek-dani su naslonjeni na najvažnije dužnosti muslimana prema Stvoritelju svjetova: Ramazanski bajram je najizravnije povezan s postom i namazom,  a Kurbanski bajram s hadždžom i kurbanom.

Ovi dani također simboliziraju i džematsku snagu vjernika i dobrotu prema svim ljudima. U blagoslovljenim danima ovog hadžskog mjeseca, zul-hidždžeta, naš se takvaluk, naša svijest, produbljava, a odlučnost da odgovorno i predano svoje poslove obavljamo uvećava. U današnjem njegovom devetom danu svi ovogodišnji hodočasnici se okupljaju na Arefatu, posebnom mjestu kod Mekke s kojeg je od zajedničkih nam roditelja Adema i Have i potekla rijeka naše zajedničke ljudske zemaljske sudbine.

S tog časnog mjesta upućuju se dove iz oplemenjenih duša miliona vjernika Svemogućem Bogu, bez Čije pomoći i upute čovječanstvo danas ne može pronaći pravi put, kao što to nije bilo u stanju učiniti ni ranije kada je zapadalo u velike kušnje i nevolje. I mi smo im se pridružili našim iskrenim ibadetima. Njihova skrušena dova je, ako Bog da, i naša dova, i može nam biti zajednička nada, jer je Muhammed, alejhisselam, dao obećanje da će u tom danu na tom mjestu ona biti uslišana.

Sutra nastupa prvi dan Kurban-bajrama. U njemu će se snažno iskazati naša duhovna bliskost, naše bratstvo i zajedništvo. Požurit ćemo da se ibadetom kurbana što više približimo našem Stvoritelju, koji će nama i našim porodicama za našu predanost dati Svoje čuvanje i zaštitu.

Uistinu, privrženost ibadetima jača našu vjeru koja nas obasjava i pomaže da sebi i drugima ukazujemo na put dobra i izlaz iz tmina neizvjesnosti i zablude na svjetlo jasne upute. U Kur'anu Časnom se kaže: On vas blagosilja, i Njegovi meleki, da bi vas iz tmina na Svjetlo izveo. Allah je samilostan vjernicima. (El-Ahzab, 43.)

Draga braćo i poštovane sestre.

Neka vam Allah Uzvišeni podari dug život, dobro zdravlje i zadovoljstvo u vašoj vjeri, moralu i dobrim djelima.

Svim muslimanima, povodom Kurban-bajrama, upućujem iskrene čestitke, s pozivom da našu bajramsku radost podijelimo sa svim ljudima.

Bajram šerif mubarek olsun, stoji u poruci Muftije tuzlanskog.

(Tuzlainfo.ba)

 

Tuzlainfo.ba pratite na društvenim mrežama: Facebook, Instagram i Youtube.
Svoje priče, upite i fotografije šaljite na našu e-mail adresu.