„Tuzla4Syria“: Pridružimo se velikoj akciji za pomoć sirijskim izbjeglicama!

by admin
| 16:48

Na osnovu aktuelne humanitarne krize proistekle iz masovne migracije velikog broja sirijskih izbjeglica koji na putu do razvijenih evropskih zemalja, bježeći od haosa četverogodišnjeg oružanog sukoba, čekaju na daljnji tranzit u nama susjednoj Srbiji, a uzimajući u obzir njihovu trenutnu situaciju, Vijeće učenika Medicinske škole u Tuzli, u saradnji sa Udruženjem studenata Medicinskog fakulteta u Tuzli – Medicus, pokreće projekat organiziranog prikupljanja humanitarne pomoći „Tuzla4Syria“.

– Uslijed izvanrednih rezultata prve faze našeg projekta u kojem je prikupljeno nešto više od 140 paketa higijenskih potrepština u okviru akcije „Žena ženi“ koju je sproveo Centar za edukaciju i istraživanje „Nahla“, donijeli smo odluku da iniciramo organizovanje humanitarnih akcija, kroz saradnju sa ostalim Vijećima učenika, u svim tuzlanskim srednjim školama – navode organizatori akcije.

 

Dodaju da su naišli na pozitivan odgovor u većini tuzlanskih srednjih škola, te je već 18.9. u Srednjoj muzičkoj školi sprovedena humanitarna akcija u kojoj je prikupljen značajan broj higijenskih paketa. Danas je sprovedena humanitarna akcija u Srednjoj mašinskoj školi u Tuzli, a već narednog dana će se akcija proširiti i na Saobraćajnu školu. U ostalim školama će akcije biti organizovane nakon bajramskih praznika.

Pored navedenog, svi zainteresovani građani mogu uzeti učešće u akciji tako što će svoj paket donijeti u Srednju medicinsku školu u Tuzli, svakim radnim danom u terminu od 17-18 sati.

 

Napominju, da se pored higijenskih potrepština u pakete mogu ubaciti i netopiva hrana bogata šećerom.

“Kao budući zdravstveni radnici smatramo da smo dužni pozivati na humanost i pomoć ugroženima” – dodaju organizatori akcije.

(Tuzlainfo.ba)

Tuzlainfo.ba pratite na društvenim mrežama: Facebook, Instagram i Youtube.
Svoje priče, upite i fotografije šaljite na našu e-mail adresu.