Univerzitet u Tuzli: Svečanim prijemom studij počela 40. generacija studenata

by admin
| 11:16

Svečani prijem četrdesete generacije studenata Univerziteta u Tuzli, održan je danas u Univerzitetskoj sportskoj dvorani Tuzla.

Brucoši Univerziteta u Tuzli, njih 2.700, koji će pohađati jedan od 12 fakulteta i Akademiju dramskih umjetnosti, sa 54 studijska programa, imali su priliku da čuju riječi ohrabrenja rektora prof.dr. Envera Halilovića:

„SAPERE AUDE, usudite se znati, budite mudri, imajte hrabrosti koristiti vlastiti um, nađite svoj mjesto u svijetu kao individue, i nemojte dopustiti nikada nikome da upravlja vašim umom, posebno ne dopustite da se vašim umom upravlja na neuman način, na način suprotan principima uma. Danas je ovo značajan dan svih nas“, kazao je rektor prof.dr. Enver Halilović i dodao: “Danas je dan kada pristupate akademskoj zajednici i postajete akademski građani. Vi ste četrdeseta generacija Univerziteta u Tuzli i vaša obaveza je da nastavite baštinite tradiciju genaracija koje su se ovdje obrazovale prije vas. Inženjeri, ljekari, profesori, ekonomisti, koji su ovdje studirali prije vas, realizirali su se u istaknute profesionalce i naučnike prepoznatljive izvan granica Bosne i Hercegovine“, kazao je rektor prof.dr. Enver Halilović. 

Svoje obraćanje brucošima, rektor prof.dr. Enver Halilović završio je riječima SAPERE AUDE, novim motom Univerziteta u Tuzli, nakon čega je intonirana akademske himne “Gaudamus igitur”, čime je zvanično počela nova akademska godina. 

Brucošima je osim rektora Univerziteta u Tuzli prof.dr. Envea Halilovića, dobrodošlicu poželio i premijer Tuzlanskog kantona Bego Gutić. 

„Fakultet je jedna od posljednjih formalnih stepenica u sticanju znanja. Danas ste na tu stepenicu zakoračili. Iskoristiti je! Koračajte mudro i sigurno,a vaši budući profesori, ali i mi smo tu da vam pomognemo”, poručio je premijer Tuzlanskog kantona Bego Gutić – navedeno je između ostalog u informaciji Univerziteta u Tuzli.

(Tuzlainfo.ba)

Tuzlainfo.ba pratite na društvenim mrežama: Facebook, Instagram i Youtube.
Svoje priče, upite i fotografije šaljite na našu e-mail adresu.