Gornja Tuzla: “Menprom” zbog povećanog izvoza mesa gradi novi pogon!

by admin
| 8:04

Kompanija Menprom iz Gornje Tuzle u narednoj godini, prva iz Bosne i Hercegovine planira izvoz svježeg pakovanog mesa na tursko tržište.

 

Zbog toga su odlučili izgraditi novi proizvodni pogon za obradu i pakovanje mesa u vrijednosti od šest miliona maraka.Menprom će zaposliti stotinjak novih radnia a planira izvesti mesa i gotovih proizvoda u vrijednosti do 30 miliona maraka.

 

”Bit ćemo prvi koji ćemo se pojaviti sa pakovanim svježim mesom s odgovarajućom deklaracijom na turskom jeziku. Bescarinski izvoz mesa u Tursku predstavlja histirijsku priliku za ratvoj mesne industrije i treba ga ozbiljno shvatiti”, kaže Mensur Alić, vlasnik Mesne industrije ”Menprom” d.o.o. Gornja Tuzla.

Mesna industrija ”Menprom” trenutno upošljava 135 radnika, a u novom objektu bit će mjesta za još približno toliko.

Pogone ove kompanije danas su obišli predstavnici Vlade Tuzlanskog kantona na čelu sa premijerom Begom Gutićem, koja daje podršku ovom značajnom poduhvatu. Menprom će u ovaj projekat uključiti poljoprivrednike iz cijelog kantona, odnosno one koji se bave tovom junadi.

”To je indirektno oko dvije hiljade novih radnih mjesta jer će novi pogon Menproma i izvoz u Tzrsku pokrenuti cijeli proizvodni lanac, od proizvodnje stočne hrane do uzgoja junadi”, kaže Bego Gutić, premijer TK.

Obećana je podrška Kantonalne Vlade i za naredni period. Ono što će uslijediti jesu razgovori sa poljoprivrednicima u Kantonu koji žele biti dio ovog značajnog projekta. Potpisat će ugovor sa onima koji žele ući u sistem, kada je u pitanju tov junadi.

”Mi možemo garantirati otkupnu cijenu i možemo otkupiti sve što se proizvede na Tuzlanskom kantonu”, ističe vlasnik Mesne industrije ”Menprom” d.o.o. Gornja Tuzla.

U ovoj kompaniji koriste se najviši higijenski standardi o čemu svjedoče i certifikati ISO – 22000 i Halal certifikat. Posjeduju i internu mikrobiološku laboratoriju gdje se vrši kontrola proizvoda.

(TI/BP)

 

Tuzlainfo.ba pratite na društvenim mrežama: Facebook, Instagram i Youtube.
Svoje priče, upite i fotografije šaljite na našu e-mail adresu.