Analiza: Da li su u TK namjenski trošene donacije za poplavljena područja?

by admin
| 15:45

Nevladina organizacija Centri civilnih inicijativa sa još 22 nevladine organizacije udruženi u ˝Mrežu Brana˝ danas su u Tuzli predstavili djelimičan izvještaj o opravdanosti utroška novčanih donacija namijenjenih oporavku od prošlogodišnjih poplava na području ovog kantona, javlja Anadolu Agency (AA).

˝Na 48 kontrolisanih lokacija u Živinicama, Banovićima, Olovu i Kladnju donacijama Evropske unije sav donirani novac opravdano je utrošen u izgradnju škola, kuća i infrastrukture, te nije bilo nikakvih odstupanja˝, izjavio je Amir Zahirović iz Centra za razvoj i podršku.

Ermin Mustačević iz Foruma građana Tuzle rekao je da su obilaskom lokacija u Tuzli, Kalesiji, Sapni i Teočaku dobili informaciju da su korisnici zadovoljni namijenjenim novcem.

˝Iz općina Tuzla, Sapna i Teočak dobili smo izvještaj, ali iz Kalesije nije bilo odgovora. U neformalnim razgovorima, saznao sam da se vodi istražni postupak u vezi sa donacijama i da ne smiju davati nikakve informacije dok se istraga ne završi˝, rekao je Mustačević, dodajući da su obišli 36 lokacija.

Mustačević je dodao da je čekao da se završi ljetna sezona kupanja, pa će posjetiti i kompleks Panonskih jezera ˝Panonnica˝ u Tuzli, koji je dobio 160.000 KM.

˝Neslužbeno sam saznao da je uništeno postrojenje za prečišćavanje vode, što ću provjeriti uskoro˝, naveo je Mustačević.

Konkretne evidencije za druge kantone i gradove nisu predstavljene.

(TI/AA)

Tuzlainfo.ba pratite na društvenim mrežama: Facebook, Instagram i Youtube.
Svoje priče, upite i fotografije šaljite na našu e-mail adresu.