Vlada TK: Univerzitetu u Tuzli određen rok za Odluku o povećanom upisu kandidata

by admin
| 12:08

Vlada Tuzlanskog kantona dnas je održala vanrednu sjednicu sa samo jednom tačkom dnevnog reda.

Na današnjoj sjednici donesena je Odluka kojom se zadužuju nadležni organi Javne ustanove Univerzitet u Tuzli i Ministarstvo obrazovanja, nauke, kulture i sporta da, u roku od pet dana donesu odgovarajuću Odluku o upisu kandidata koji su na drugom upisnom roku, a na osnovu raspisanog Javnog konkursa, na prijemnom ispitu ostvarili više od 50%  bodova od ukupnog broja bodova.

Podsjećamo da je Kolegij Vlade Tuzlanskog kantona je na sjednici održanoj 10. septembra zauzeo stav da se izvrši upis kandidata koji su na drugom prijemnom ispitu ostvarili minimum od 51%.

Nakon što je analizirala upis studenata na drugom upisnom roku u prvu godinu I i integriranog I i II ciklusa studija na Univerzitet u Tuzli u akademskoj 2015/16. godini Vlada TK je od Senata Univerziteta u Tuzli zatražila da omogući upis kandidatima koji su na drugom prijemnom ispitu ostvarili 21 bod i više.
Zaključak Kolegija Vlade TK-a temelji se na tome da je i u proteklim akademskim godinama Vlada donosila iste ili slične zaključke u vezi sa minimumom bodova potrebnim za upis u prvu godinu studija, te da se Vladi TK-a i Ministarstvu obrazovanja, nauke, kulture i sporta TK obraćao veliki broj boračkih organizacija i kandidata koji imaju navedeni broj bodova.

(Tuzlainfo.ba)