U subotu počinje “Bina mira 2015”: Tuzla domaćin međunarodnih susreta mladih

by admin
| 6:28

U periodu od 19.09. – 22.09.2015. godine u Tuzli se u organizaciji Pozorista mladih Tuzle i Ahenske mreze iz Njemačke realizuju Internacionalni susreti mladih Evrope u okviru projekta “Bina mira 2015. “

Bina Mira je internacionalni  festival osnovan 2008. godine od strane Ahenske mreže za izgradnju mira. Prvi susreti mladih održani su u Tuzli, a domaćin je bilo Pozorište mladih Tuzle. Festival se razvijao svake godine, te su se u projekat priključili: Dis Teatar Banja Luka, Kulturni centar „Mozaik“, Odžak, Kreativni centar „Cekom“, Zrenjanin, Pocomania Gravenbroich i Rohes Theater, Aachen

Cilj festivala i susreta mladih jeste promocija mira i obilježavanje 21.09., Svjetskog dana mira.

U okviru festivala BIMA MIRA 2015. u Tuzli kojeg organizuje Pozorište mladih Tuzle uz podršku Grada Tuzla u periodu od 19.09. do 22.09.2015. godine bit će održano nekoliko događaja kao što su radionice za učesnike festivala, predstava „San ljetne noći“ na sceni Teatra Kabare Tuzla, koncert Pozorišta mladih Tuzle i KUD „Drina“ Mali Zvornik, te stručno predavanje na temu „Njemačka mirovna lirika“.

Koncept Bine mira 2015  u Tuzli zasnovan je na radnim sastancima i mirovnim radionicama za 90 mladih ljudi iz regije. Cilj svih radionica je isticanje važnosti mira, te analiza trenutnog stanja projekta. Mladi će tokom svih radionica iskazati svoja mišljenja o dosadašnjim susretima, te će se definisati vizija projekta za narednih pet godina. U planu je formiranje Vijeća mladih Bine mira. Moderatori radionica su lideri i saradnici iz Pozorišta mladih Tuzle.

Predstava „San ljetne noći“ nastala je kao ispitni, prezentacijski materijal polaznika starije grupe Dramskog studija za djecu i mlade čiji je rezultat simbolična komedija zabune. Protagonisti predstavom „San ljetne noći“ pozivaju na odgovornost vladare koji opstruiraju snove mladih u potrazi za ispunjenjem vlastitih želja, kreativnosti i ambicije. Ekspresivna glumačka igra uz romantične dionice zabranjenog ljubavnog para ruši tabue atenskog glumišta. Predstava će biti izvedena 20.09.2015.godine u prostorijama Teatra Kabare Tuzla u 19:30 sati.

Koncert Pozorišta mladih Tuzle i KUD-a „Drina“ Mali Zvornik predstavlja dio manifestacije „Ljeto u Tuzli“. Koncert će biti realiziran 21. 09.2015.godine na Trgu slobode, a u povodu Svjetskog dana mira. Koncert je zamišljen kao nastup baletnog, muzičko-pjevačkog studija Pozorišta mladih Tuzle, te muzičkog, horskog i folklornog ansambla KUD-a „Drina“ Mali Zvornik. U programu će nastupiti 70 mladih ljudi.

Kao dio projekta Bina Mira 2015 za 22.09. u 13:30, a u saradnji sa Filozofskim fakultetom, odsjekom za njemački jezik i književnost bit će realizovano strućno predavanje „Njemačka mirovna lirika“. Podteme ovog predavanja jesu mir, tolerancija, pomirenje i rat?. Predavači su Heinz Jussen i Juergen Hohlfeld (dugogodišnji mirotvorci projekta  Bine mira).

(Tuzlainfo.ba)

Tuzlainfo.ba pratite na društvenim mrežama: Facebook, Instagram i Youtube.
Svoje priče, upite i fotografije šaljite na našu e-mail adresu.