Tuzla: Predstavljena prednost korištenja solarne energije

by admin
| 4:30

Promocija prednosti korištenja solarne energije u BiH upriličena je danas u Tuzli u okviru USAID-ovog projekta „Solarna energija kao budućnost održivog razvoja“ koji implementira Partner mikrokreditna fondacija.

S ciljem naglašavanja vrijednosti domaće proizvodnje solarnih kolektora, ispred Konzum tržnog centra prolaznici su imali priliku vidjeti izložene solarne sisteme za sanitarnu vodu i dogrijavanje prostora u kombinaciji s kotlovima na pelet.

Također, pored domaćeg proizvoda, pločastog solarnog kolektora, predstavljeni su i fotonaponski sistemi za proizvodnju električne energije za male potrošače.

– Smatramo da ćemo na ovaj način potencijalnim korisnicima približiti namjenu korištenja solarnih sistema kao i sve pozitivne efekte koje donosi primjena solarne energije. Partner mikrokreditna fondacija je zajedničkim zalaganjem s USAID-om uspjela napraviti pionirski iskorak u pokretanju domaće proizvodnje solarnih kolektora i razvijanju svijesti o korištenju solarne energije u našoj zemlji –  izjavila je direktorica sektora za kreditne plasmane Partner MKF Selma Jahić.

Tokom projekta u BiH je pokrenuta proizvodnja solarnih kolektora, a u okviru kreditne linije koja je namijenjena za nabavku solarnih kolektora, Partner je do sada plasirao 80 kredita u ukupnom iznosu od 550.000 KM, saopćili su organizatori.

(Tuzlainfo.ba)