Novi pogled sa Trga slobode: Završeno rušenje stare zgrade općine Tuzla (FOTO)

by admin
| 18:00

Manje od mjesec dana nakon što je Služba za inspekcijske poslove Grada Tuzla donijela Rješenje o uklanjanju (rušenju) devastiranog objekta stare zgrade općina Tuzla, taj posao je i završen.

U skladu sa zakonskim propisima u proteklom periodu je urađen Projekat uklanjanja, a na javnom natječaju izabran najpovoljniji izvođač radova, te imenovan stručni nadzor nad izvođenjem radova.

Za razliku od sličnih “maratonskih” građevinskih zahvata u našem gradu, proces rušenja zgrade koja je godinama predstavljala opasnost po prolaznike, završen je relativno brzo, za svega dvije sedmice aktivnog rada.

Gradske vlasti su za ovaj posao iz budžeta su izdvojile 100.000 maraka, a uskoro bi prema ranijim najavama trebalo započeti i rušenje nekadašnje zgrade biblioteke, koja se nalazi u blizini skvera.

Oba objekta uništena su usljed tonjenja grada, uzrokovanog višedecenijskim izluživanjem slanice za potrebe rudnika soli u Tuzli, čime je njihova sanacija bila nemoguća.

Nakon što je uklonjena zaštita, koja je tokom rušenja koristila za smanjenje širenja prašine, sa Trga slobode imamo pogled na koji se za sada teško naviknuti.

Nadamo se ne zadugo, jer bi na toj lokaciji u dogledno vrijeme trebala “izrasti” nova gradska kuća.

(Tuzlainfo.ba)

Tuzlainfo.ba pratite na društvenim mrežama: Facebook, Instagram i Youtube.
Svoje priče, upite i fotografije šaljite na našu e-mail adresu.