U Tuzli se okupilo 20 umjetnika: Likovna kolonija Vršani posvećena majkama Srebrenice

by admin
| 18:05

Na tuzlanskom Trgu žrtava genocida u Srebrenici danas je simbolično otvorena tradicionalna 7. po redu Likovna kolonija Vršani i to izložbom radova sa prethodnih šest Likovnih kolonija.

Radni dio održavat će se na Vršanima, mjestu koje je obilježilo pet stoljeća od prvih pisanih dokumenata o svom postojanju. Organizatori kolonije su Bošnjačka zajednica kulture “Preporod” Tuzla i Udruženje za očuvanje kulturnog nasljeđa “Vršani”.

– Ovdje su izloženi vrlo kvalitetni radovi. Svi oni će biti dio fundusa „ Preporoda“ i Grada Tuzle. Nadam se da će Vršani postati prepoznatljivi u cijeloj Bosni i Hercegovini – kazao je profesor Senadin Lavić, predsjednik Bošnjačke zajednice kulture „ Preporod“ BiH.

Ove godine kolonija je i organizacioni na višem nivou, nego je to bio slučaj prethodnih godina.

1109 vrsani2– Kada se vratim unazad, mogu kazati da se svašta lijepo izdogađalo u prethodnim godinama, svaka je Likovna kolonija bila posebna na svoj način, kao i umjetnici koji su u učestvovali u njenom radu. To su ljudi koji su pričali bosansku ljepotu. Ove godine smo tehnički još jači, opremljeniji, sposobniji i vjerujem da ćemo na likovnom planu dosta toga uraditi. Pridružile su nam se određene privatne firme i zahvaljujući tome uspjeli smo da zaokružimo finansijsku konstrukciju. Ova 7. Likovna kolonija Vršani je posvećena majkama Srebrenice i na neki način se pokušavamo približiti njihovoj boli. I danas smo ih podržali u mimohodu i zato Koloniju započinjemo sa ovoga mjesta. One su svima nama najbitnije zato što gaje kulturu pamćenja, a to ovom narodu svakako treba. Ja bih kao čovjek vikao do neba zbog ovoga što nam se dešava i kako neko ima pravo da uzme u ruke nečiji život. – kazao je Fikret Jahić Vršanin, umjetnik i jedan od utemeljitelja ove Likovne kolonije.

U dva dana rada Kolonije dvadeset likovnih umjetnika iz cijele Bosne i Hercegovine će iznjedriti nova djela velike umjetničke vrijednosti kroz koja će emocije i ljepotu Bosne ovjekovječiti i otrgnuti od zaborava.

(Tuzlainfo.ba/S. B.)