Akcija “Žena ženi”: Tuzlanke donirale 3.000 higijenskih paketa sirijskim izbjeglicama

by admin
| 14:55

Iz Tuzle je danas upućena donacija koja sadrži više od 3.000 higijenskih paketa namijenjenih ženama, sirijskim izbjeglicama koje se trenutno nalaze u Beogradu, javlja Anadolu Agency (AA).

 

Tokom sedmodnevne humanitarne akcije pod nazivom ˝Žena ženi˝, koja se odvijala u saradnji Centra za edukaciju i istraživanje ˝Nahla˝ i udruženja Pomozi.ba, Tuzlaci su pokazali solidarnost. U ˝Nahli˝ su pozitivno iznenađeni odzivom građana da se pomogne unesrećenim ljudima, koji danima putuju tzv. balkanskom rutom u neadekvatnim higijenskim i medicinskim uslovima kako bi se domogli neke d zemalja zapadne Evrope.

˝Iako se ne bavimo humanitarnim radom, u ovoj iznimnoj situaciji, dirnuti patnjom sirijskih izbjeglica koje su prisiljene spavati u parkovima, pokrenuli smo ovu akciju. Akcija je trajala sedam dana i Tuzlaci su pokazali da imaju osjećaj i solidarisali su se sa stradanjima naroda koja su slična stradanjima u našoj zemlji tokom 1990-ih godina. Odazvali su se brojni građani pojedinci, škole, nevladine organizacije, političke stranke, sindikati preduzeća i ostali˝, izjavila je Lutvija Alibašić, direktorica ˝Nahle˝.

Artikli su pakovani u prozirnim plastičnim vrećicama, kako bi bili vidljivi. Paketi sadrže sredstva neophodna za održavanja higijene, poput gaza, vlažnih maramica, čarapa, donjeg veša, krema, gelova i sapuna, pelena, flastera i sličnog.

˝Građani su se raspitivali i za slanje drugih artikala, ali zbog činjenice da su izbjeglice u Srbiji samo u tranzitu te da ne mogu nositi sa sobom mnogo stvari, sadržaj paketa smo ograničili˝, kazala je Alibašić, te dodala da Pomozi.ba nastavlja akciju.

(Tuzlainfo.ba)

 

Tuzlainfo.ba pratite na društvenim mrežama: Facebook, Instagram i Youtube.
Svoje priče, upite i fotografije šaljite na našu e-mail adresu.