Vlada TK popušta boračkim organizacijama: Novo povećanje upisanih na Univerzitet u Tuzli

by admin
| 12:28

Kolegij Vlade Tuzlanskog kantona je na današnjoj sjednici zauzeo stav da se izvrši upis kandidata koji su na drugom prijemnom ispitu ostvarili minimum od 51%. Nakon što je analizirala upis studenata na drugom upisnom roku u prvu godinu I i integriranog I i II ciklusa studija na Univerzitet u Tuzli u akademskoj 2015/16. godini Vlada TK je od Senata Univerziteta u Tuzli zatražila da omogući upis kandidatima koji su na drugom prijemnom ispitu ostvarili 21 bod i više.

Zaključak Kolegija Vlade TK-a temelji se na tome da je i u proteklim akademskim godinama Vlada donosila iste ili slične zaključke u vezi sa minimumom bodova potrebnim za upis u prvu godinu studija, te da se Vladi TK-a i Ministarstvu obrazovanja, nauke, kulture i sporta TK obraćao veliki broj boračkih organizacija i kandidata koji imaju navedeni broj bodova.

 Pored toga radi se o studentima koji su najvećim dijelom iz boračke populacije, te bi onemogućavanjem upisa izgubili prava koja im pripadaju po drugim osnovama.

Imajući u vidu tešku materijalnu situaciju veliki broj kandidata bi bio onemogućen da nastavi dalje školovanje jer su troškovi upisa na drugim Univerzitetima znatno veći.

Budući da Vlada TK-a ne može ostati ravnodušna prema kandidatima koji imaju želju za daljnjim školovanjem na Univerzitetu u Tuzli, a zbog teške materijalne situacije ne bi to bili u mogućnosti,  od Senata Univerziteta u Tuzli Vlada TK traži da donese Odluku koja će biti u skladu sa navedenim zaključkom, odnosno da omogući upis kandidatima koji su na drugom prijemnom ispitu ostvarili 21 bod i više – saopšteno je iz Odjeljenja za informisanje Vlade TK.

(Tuzlainfo.ba)

Tuzlainfo.ba pratite na društvenim mrežama: Facebook, Instagram i Youtube.
Svoje priče, upite i fotografije šaljite na našu e-mail adresu.