Sedmi put u Tuzli: U petak počinje Likovna etno kolonija „Vršani“

by admin
| 17:21

U okviru manifestacije „Ljeto u Tuzli“, 11. i 12.septembra biće održana 7.Likovna etno kolonija „Vršani“, u organizaciji Bošnjačke zajednice kulture „Preporod“ Tuzla, i Udruženja „Vršani“, što je bila tema danas održane press konferencije.

Nakon sedam godina rada, ova manifestacije je postala prepoznatljiva, što dokazuje veći broj umjetnika i jača organizaciona struktura.  Enisa Žunić predsjednica Bošnjačke zajednice kulture „Preporod“ Tuzla, kazala je kako je želja organizatora, da ova kolonija bude prepoznatljiva ne samo u Tuzli i našoj zemlji, nego i u regionu.

Prema riječima jednog od idejnih tvoraca likovne kolonije Fireta Jahića Vršanina, ova manifestacije je za šest godina postojanja postala svojevrstan brend Tuzle.

Jedan od organizatora je Udruženje „Vršani“, čiji je cilj rada očuvanje kultune tradicije i promocija umjetnosti i znanja kroz edukacije. Kako je kazala predsjednica Mirsada Jahić, njihove aktivnosti se realizuju zahvaljujući entuzijazmu pojedinaca. Jedan od problema koji je vezan za ovo tuzlansko naselje je i pristupni put.

Otvaranje ove likovne kolonije predviđeno je za petak na Trgu žrtava genocida u Srebrenici u 11 sati, gdje će biti postavljeni eksponati sa dosadašnjih kolonija. Nakon toga će učesnici iz brojnih gradova BiH put Vršana, gdje će u okviru radionica stvarati svoje likovne radove.

Svečano zatvaranje i proglašenje najboljih radova predviđeno je za subotu u 17 sati.

(Tuzlainfo.ba/RTV7) / Foto: Arhiv