Radno u Narodnom pozorištu: Rekonstruiše se zgrada, pripremaju se nove predstave (FOTO)

by admin
| 15:28

Narodno pozorište Tuzla u novu sezonu ulazi punom parom.

Kako napreduju radovi na dugo iščekivanoj rekonstrukciji zgrade, istim žarom glumci i menadžment se pripremaju za nove izazove kako bi zadovoljili ukuse i potrebe zahtjevne tuzlanske publike.

Završetak radova se očekuje u novembru ove godine tako da će, po svoj prilici, Tuzlanski pozorišni dani biti odigrani u matičnoj kući. Za to vrijeme sezona kreće na dvije druge scene, u BKC-u Tuzla i Domu mladih Tuzla.

– Pratimo radove zajedno sa radnicima Tehnograda koji ih izvode. Do sada je uradjen dio krova, iznad ulaza u hol. Trenutno traju radovi na preostalim dijelovima krova zgrade i u sali Narodnog pozorišta. Nadamo se da će ovi radovi završiti u roku od 90 dana kao što je predviđeno da bismo mi mogli držati naše Tuzlanske pozorišne dane krajem mjeseca novembra. Imali smo razumijevanje od strane direktora dviju institucija, Doma mladih Tuzla na čelu sa direktoricom Samirom Glavinić i BKC-a Tuzla na čelu sa direktorom Edisom Bajićem koji su nam izašli u susret tako da ćemo mi neke naše predstave i samu najavu sezone krenuti sa igranjem u BKC-u. Te predstave ćemo pokloniti tuzlanskoj publici, dakle ulaz će biti besplatan – kazao je Armin Ćatić, direktor Narodnog pozorišta Tuzla .

Edis Bajić, direktor BKC-a Tuzla je istakao dobru saradnju ustanova kulture koje djeluju u Tuzli.

– Bosanski kulturni centar Tuzla želi da pomogne svim našim prijateljima, kulturnim institucijama na području Tuzle i Tuzlanskog kantona. Sa Narodnim pozorištem Tuzla smo oduvijek imali prijateljsku saradnju i zadovoljstvo nam je da možemo primiti određene predstave u našu ustanovu, a na zadovoljstvo naših sugrađana. Nadam se da ćemo u narednom periodu napraviti jedan holding ustanova kulture u Tuzlanskom kantonu kako bismo još bolje radili, zajednički rješavali eventualne probleme. Tako ćemo pomoći i našem osnivaču Vladi Tuzlanskog kantona, koja izdvaja značajna sredstva za sufinansiranje ovih institucija kako bi one opstale u ovom teškom vremenu – kazao je Edis Bajić.

U predstojećem periodu Narodno pozorište Tuzla nastavlja saradnju sa teatrima i kazalištima iz regiona. Gostovanja će organizovati u periodu od 14. septembra do 01. novembra ove godine u Osijeku, Šabcu, Zrenjaninu, Vršcu, Kikindi i Beogradu, a predstave sa kojima će se Tuzlaci predstaviti su “39 stepenica”, “Pokondirena tikva” i “Šarene igrarije”.

Kada su u pitanju novi projekti, u toku je rad na predstavi „ Ko se boji Virginije Woolf“ u režiji Jovice Pavića. Nakon toga glumci Narodnog pozorišta Tuzla će igrati predstavu koja je doživjela premijeru u Budvi. To je „ Kreket ptica“ u režiji Dine Mustaića, a koja je rađena u koprodukciji sa Budva – grad Teatra i Narodnim pozorištem RS-a tako da se očekuju dvije premijere do kraja godine.

Uskoro slijedi i pokretanje pozorišnog časopisa „ Pozorište „ u kojem će pisati eminentni ljudi iz pozorišne umjetnosti u cijelom regionu. Direktor NP Tuzla sa ponosom je novinarima pokazao i kako će izgledati nove stolice u pozorišnoj sali uz napomenu da će tuzlanska publika sada imati potpuni ugođaj.

Ćatić je uputio riječi zahvalnosti gradonačelniku Tuzle Jasminu Imamoviću koji je zajedno sa svojim timom izdvojio 375.000 KM iz budžeta za projekat rekonstrukcije Narodnog pozorišta Tuzla kao i premijeru Begi Gutiću koji je odmah po preuzimanju mandata organizovao sastanak za direktore ustanova iz područja kulture ovoga grada. Na temelju zaostale Odluke tuzlansko Narodno pozorište je od Vlade TK dobilo 30 000 KM za elaborat koji je trebao biti urađen za pozorišnu zgradu, a taj novac će sada biti iskorišten za rekonstrukciju.

Vjerna publika sa nestrpljenjem očekuje završetak radova i izvrsne predstave u novom pozorišnom ruhu.

Više fotografija iz unutrašnjosti zgrade Pozorišta čija je rekonstrukcija u toku i današnje press konferencije pogledajte u galeriji na našoj Facebook Fan stranici.

(Tuzlainfo.ba/S.B.)

 

Tuzlainfo.ba pratite na društvenim mrežama: Facebook, Instagram i Youtube.
Svoje priče, upite i fotografije šaljite na našu e-mail adresu.