U posjeti UKC Tuzla: Zagrebački ljekar prof. dr. Igor Stipančić izveo laparoskopsku operaciju slezene

by admin
| 18:32
1108 ukc
  •  
  •  
  •  
  •  

U stručnoj posjeti Klinici za hirurgiju UKC Tuzla boravi abdominalni hirurg Kliničke bolnice Dubrava iz Zagreba, prof. dr. Igor Stipančić.

Tokom boravka u UKC Tuzla, zajedno sa operativnim timom Klinike za hirurgiju izvest će laparoskopsku operaciju slezene, splenomegaliju (uvećanje slezene). Prema riječima prof. dr. Stipančića, laparoskopski pristup odstranjenja slezene je prihvatljiviji za pacijenta, u odnosu na klasični, zbog prednosti laparoskopskih procedura.

“Prema mom iskustvu u laparoskopskoj hirurgiji slezene, koje traje od 2003. godine, smatram da je ovaj pristup potrebno izvesti kod svakog slučaja gdje to mogućnosti dozvoljavaju.

Problem može postojati kod jako uvećanih slezina, za koje se jedno vrijeme smatralo da predstavljaju kontraindikaciju za laparoskopski pristup, međutim danas je praksa da se laparoskopski tretiraju slezene promjera do 20 centimetara”, kaže prof. dr. Stipančić.

Prema riječima doc.dr. Zijaha Rifatbegovića, načelnika Klinike za hirurgiju, stav o načinu hiruškog tretmana oboljenja slezene mjenja se iz razloga što su poznate prednosti laparoskopskih procedura u odnosu na klasične.

“Razvoj laparoskopske hirurgije i prednosti koje ona pruža, kao što su manja operativna trauma, kraći boravak u bolnici i brži povratak svakodnevnim životnim aktivnostima razlozi su zašto ulažemo u razvoj naprednih laparoskopskih procedura na našoj klinici. Cilj nam je da laparoskopske operacije slezene uvedemo u svoj standardni operativni program”, ističe doc. dr. Rifatbegović. 

Tokom boravka na Klinici za hirurgiju UKC Tuzla prof. dr. Igor Stipančić održao je i predavanje na temu laparoskopskih procedura u kolorektalnoj hirurgiji.

(TI/UKC Tuzla)

Tuzlainfo.ba pratite na društvenim mrežama: Facebook, Instagram i Youtube.
Svoje priče, upite i fotografije šaljite na našu e-mail adresu.