Zapošljavanje u školama TK-a: Konkurs nikad otvoreniji za korupciju i manipulacije!

by admin
| 11:54

Zapošljavanje u osnovnim i srednjim školama na području Tuzlanskog kantona nikada kao ove godine nije bilo toliko otvoreno za manipulacije. Pravilnik o uslovima, kriterijima i postupku zapošljavanja čak je bio i predmet razmatranja Komisije za borbu protiv korupcije Skupštine TK-a, nakon što je na njenu adresu pristigao određeni broj prigovora na sporni pravilnik – piše Oslobođenje.ba.

Dio pravilnika koji je izazvao buru nezadovoljstva među aplikantima, ali i u sindikatima, odnosio se na mogućnost direktora škole da, uz raniju saglasnost ministra obrazovanja, u okviru konkursne procedure zaposli i one koji nisu bodovno zadovoljili ako dolaze iz boračkih populacija.

Komisija je od kantonalnog ministra Izeta Jagodića zatražila da odmah objavi imena kandidata kojima je dao saglasnost, te da do januara, kada slijedi novi konkurs, izmijeni pravilnik.

– Ovakav pravilnik je otvoren za korupciju, a davanje mogućnosti direktorima da zaposle kandidate bez obzira na broj bodova dovodi do toga da nama zapravo i ne trebaju konkursi. Mogućnost korupcije dodatno stvara i uvođenje djece demobilisanih boraca u ovo pravo, s obzirom na to da je to vrlo širok pojam i veoma podložan za manipulacije i selektivno zapošljavanje kadrova, kazao nam je Sabit Zekan, predsjednik Komisije za borbu protiv korupcije.

Ovakvim izmjenama, prema mišljenju predstavnika sindikata obrazovanja, kompromitovana je procedura zapošljavanja, a direktorima data prevelika ovlaštenja koja mnogi zloupotrebljavaju.

– Ima direktora koji neće zaključiti ugovore sa prvoplasiranim kandidatima, nego će kroz saglasnosti pokušati zaposliti nekog drugog ili svog. Ovo je apsolutno neprihvatljivo i baca mrlju na cijeli proces i sistem, kazao nam je Admir Terzić, predsjednik Sindikata srednjeg obrazovanja.

0709 konkurs2Na adresu ministra Jagodića je, navodno, došlo više od 100 zahtjeva za suglasnost za prijem kandidata izvan bodovnog sistema, a on je ranije potvrdio da je dao suglasnost za samo 32 kandidata iz šehidskih porodica i porodica RVI iznad 60 posto invalidnosti.

O konkursnoj proceduri nam je govorio i jedan od nastavnika koji već petu godinu zaredom aplicira u više od 50 škola na području Tuzlanskog kantona. Osim što je sam proces slanja dokumenata znao koštati i po 300 KM, oduzima i znatno vrijeme, s obzirom na to da za tri dana treba obići škole na području cijelog kantona. Kako nam je kazao, ova godina samo je za nijansu drugačija od ranijih.

– Svake godine do sada direktori su davali zadnju riječ. Ove godine mi je jedan direktor u školi u koju sam aplicirao rekao da me neće ništa pitati i da će mi odmah dati najmanju ocjenu, jer on za tu poziciju već ima planiranog nastavnika, kazao nam je nastavnik koji nije htio otkriti svoj identitet.

Iako se o tome priča otkako traju ovakve konkursne procedure, on kaže da do ove godine nijedan direktor nije bio tako otvoren.

– Svi mi znamo da veliki broj direktora unaprijed zna koga će primiti i sve to, zapravo, poništava smisao konkursa. Ali nama nema druge nego da računamo da ćemo naići na nekoga poštenog, kaže naš sagovornik.

Drugo oružje u rukama direktora škola je sistem ocjenjivanja kandidata na intervjuu, na kojem kandidate ocjenjuju od tri do devet, što je najčešće odlučujući faktor ko će od kandidata proći ili ne.

– Mi smo u jednom trenutku tražili i ukidanje intervjua, jer je toliko očito da dio direktora zapravo tu i napravi razliku između kandidata. S druge strane, bodovni rang je toliko širok da ta razlika od šest bodova praktično mijenja dvije i po godine radnog iskustva, što je van pameti, kazao nam je Terzić.

Ove godine raspisan je konkurs za popunjavanje više od 1.500 nastavnih pozicija sa djelimičnom ili punom nastavnom normom u 118 škola na području TK-a. Konkursna procedura je okončana, a u toku su žalbe koje će razmatrati školski odbori, nakon čega će uslijediti i potpisivanje ugovora sa nastavnicima.

(Tuzlainfo.ba/M. Aljić – Oslobođenje)

Tuzlainfo.ba pratite na društvenim mrežama: Facebook, Instagram i Youtube.
Svoje priče, upite i fotografije šaljite na našu e-mail adresu.