Uspjeh dječijih hirurga UKC Tuzla: Urađena operacija kompleksne urođene anomalije spolnog organa

by admin
| 4:55
0608 ukc
  •  
  •  
  •  
  •  

Prošle sedmice tim dječijih hirurga UKC Tuzla zabilježio je značajan uspjeh.

Prvi put u UKC Tuzla izvršen je oparativni zahvat kompleksne urođene anomalije spolnog organa-epispadija. Epispadija je vrlo rijetka anomalija spolnog organa koja se javlja kod 1 od 117 000 muške novorođenčadi i 1 od 484 000 ženske novorođenčadi.
Prema riječima dječijeg hirurga, doc. dr. sci. Elvire Konjić,  dječak A. M., 2007 . godište, rodio se sa izolovanom anomalijom spolnog organa karakteriziranom defektom mokraćne cijevi koja se završavala na sredini spolnog organa s “gornje strane” (dorzum).

 “Muška djeca sa ovom anomalijom imaju ometan rast i razvoj spolnog organa, te poremećenu urinarnu i reproduktivno-seksualnu funkciju spolnog organa. Operativna procedura kod ove rijetke anomalije je vrlo specifična i delikatna.

Sastoji se od nekoliko bitnih faza: rekonstrukcija mokraćne cijevi, translokacija kavernoznih tijela uz produženje spolnog organa sa očuvanjem neurovaskularne peteljke. Sve to je neophodno da bi se djetetu omogućio adekvatan rast i razvoj spolnog organa uz očuvanu kako urinarnu, tako i reproduktivno-seksualnu funkciju. To direkto utiče i na psihosocijalni razvoj  dječaka”, kaže doc. dr. Elvira Konjić, primarijus. 

Operativni tim koji je izveo ovaj  zahvat činili su:  doc. dr. sci. Elvira Konjić, uz asistenciju dječijeg hirurga dr. Emira Rahmanovića, mr. sci., anesteziolog dr. Lejla Dedić, anestetičarka Suada Bašić i instrumentarka Sabina Ahmetašević.

(TI)

Tuzlainfo.ba pratite na društvenim mrežama: Facebook, Instagram i Youtube.
Svoje priče, upite i fotografije šaljite na našu e-mail adresu.