Medžlis IZ u Tuzli: Nije nam uskraćeno održavanje iftara na Trgu slobode, dozvolu nismo ni tražili!

by admin
| 18:03
2307 iftar
  •  
  •  
  •  
  •  

Usljed različitih informacija vezanih za iftar koji je održan 20. jula u haremu džamije Kralj Abdullah, Medžlis Islamske zajednice u Tuzli se oglasio saopštenjem za javnost u kojem se kaže:

Nakon održanog iftara za nekoliko stotina vjernika u haremu džamije Kralj Abdullah pojavilo se nekoliko tekstova koji sadrže niz različitih informacija o namjerama, načinu i mjestu održavanja iftara.

Ovom prilikom želimo istaći da nije tačna informacija da administracija Općine Tuzla nije izdala Medžlisu Islamske zajednice Tuzla dozvolu za održavanje iftara na Trgu u centru grada. Mi takvu dozvolu nismo tražili. Predstavnici Udruženja građana „Oaza“ su tražili dozvolu za organiziranje iftara, ali zbog nemogućnosti ispunjenja svih uvjeta potrebnih za javno okupljanje većeg broja građana su odustali od svog zahtjeva.

Iftar je potom organiziran u saradnji sa džematom džamije Kralj Abdullah, a uz saglasnost Medžlisa Islamske zajednice Tuzla, te je protekao u najboljem redu i u skladu sa našom lijepom tradicijom.

Želimo napomenuti da kao institucija imamo dobru saradnju sa Općinom Tuzla, a namjera nam je da tu saradnju koliko god je moguće i unaprijedimo.

Također, naša saradnja sa svim nevladinim organizacijama u Tuzli, a posebno sa onim čija polja djelovanja se preklapaju sa našim i koje prihvataju Ustav i načela Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini, smatramo važnim pokazateljem sklada i saradnje u životu Tuzle i napretkom u kvaliteti života svih njenih građana.

Etiketiranje, nasilje i pozivi na nametanje su neprihvatljivi sa bilo čije strane.

Brigu za našu tradiciju ćemo iskazati najbolje tako što ćemo se uključiti u oživljavanje i čuvanje naše vjerske i kulturne tradicije, a nikako stideći se iste ostavljati prostor nesporazumima i nepotrebnim omalovažavanjima drugog i drugačijeg – navodi se u saopđtenju za javnostu kojeg potpisuje Hafiz Ahmed-ef. Huskanović, glavni imam.

(TI)

Tuzlainfo.ba pratite na društvenim mrežama: Facebook, Instagram i Youtube.
Svoje priče, upite i fotografije šaljite na našu e-mail adresu.