Radnici Dite čekaju drugu platu: Uskoro i praškasti program!

by admin
| 12:42

Pripreme za pokretanje proizvodnje paškastih deterdženata u tuzlanskoj fabrici Dita uveliko traju.

 

Problem predstavlja obnova parovoda kojim je ova fabrika nekada bila spojena sa Termoelektranom Tuzla. Međutim, i tom problemu uskoro bi trebao doći kraj. Rekonstrukcija je u toku, a čekaju se potrebne dozvole da on ponovo bude u funkciji.

– Na tom dijelu rade Grad Tuzla, Termoelektrana, te ostale nadležne službe. Još jednu dozvolu trebamo u ponedjeljak dobiti i dogovoriti se o tehničkom načinu rada-kazao je Hajrudin Kunalić, stečajni upravnik u Diti.

Tečni program proizvodnje za sada ide neometano. Radnici rade punom parom, a stečajno rukovodstvo je i u fazi pronalaska strateškog partnera, koji bi bio zainteresovan za kupovinu fabrike Dita.

– Za sada je važno da proizvodnja i prodaja osiguravaju pokriće svih tekućih troškova – struje, plata i ostalog Uskoro će, dakle do 9. ili 10. septembra, biti puštena i druga plata sa svim doprinosima. Prijevoz im je već uplaćen – kazao je Kunalić.

Trenutno je u Diti angažovano 70 radnika, a ovaj broj će se neće mijenjati sve do pokretanja praškastog programa, kada će biti angažovani novi radnici.

(Tuzlainfo.ba/Bportal.ba)