Vlada TK: Na fakultete UNTZ se upisuju svi koji su položili prijemni ispit

by admin
| 17:19
0101 univerzitet
  •  
  •  
  •  
  •  

Na prijedlog Senata Univerziteta u Tuzli Vlada Tuzlanskog kantona je danas na redovnoj sjednici donijela odluku o proširenju upisa na svim fakultetima gdje se pojavio broj studenata veći od predviđenog prema upisu plana koji je Vlada TK-a usvojila.

– Bili smo pred mogućnosti izbora da kažemo da primamo onoliko koliko je previđeno i onda se pojave boračke populacije sa zahtjevom da se prime svi koji su položili prijemni ispit preko previđenog plana. Čim, pod pritiskom, prihvatite da upišite njih, ne možete ni diskriminirati one druge tako da smo unaprijed možda zaključili da je ovo najbezbolnija stvar, zapravo najmanje štetna – kazao je Mirsad Kunić, ministar obrazovanja, nauke, kulture i sporta u Vladi TK-a. 

Druga usvojena odluka odnosi se povećanje upisnine na Medicinskom fakultetu. Prijedlog Senata je bio da se za sve studente preko predviđene kvote upisa, a koji su položili prijemni ispit poveća školarina na 1.500 KM za semestar, odnosno 3.000 KM za godinu dana u odnosu na sadašnju koja iznosi 1.800 KM. 

– Povećanje školarine na Medicinskom fakultetu je iznuđeno povećanjem troškova. Broj preko plana upisa je dodatnih 218 studenata u odnosu na predviđeno. Za te studente treba organizovati nove linije, nove norme za nove predavače, nove grupe za vježbe i to su dodatni troškovi, pojasnio je Kunić. 

Vlada Tuzlanskog kantona je izmjenama Zakona o srednjem obrazovanju legalizovala zapošljavanje nastavnika u srednjim školama bez konkursa jer su time prvenstveno željeli riješiti problem ljudi koji godinama rade na određeno. U članu koji reguliše zapošljavanje predviđeno je da ono može biti i bez konkursa u izuzetnim slučajevima i uz saglasnost ministarstva. To se odnosi na osobe, kako je kazao ministar, koja su već niz godina na radnim mjestima i ako je njihovim angažmanom iskazana potreba. 

– Imali smo odluku pri kojoj smo i dalje da osobe s deset ili više osoba uvedemo u stalni radni odnos. Ako neko deset godina radi na tom radnom mjestu, u istoj ili različitim školama, onda na nivou Kantona postoji potreba za tom osobom. Mi već imamo bazu podataka tih osoba. Volio  bih da gledamo na pozitivne učinke te odluke i šta će ona prozvesti – rekao je minstar.

Na prošloj pres-konferenciji Vlade Tuzlanskog kantona obznanjena je informacija da je Univerzitet u Tuzli ispunio sve uvjete da bi se pristupilo eksternoj evaluaciji i akreditaciji, te da je Ministarstvo obrazovanja, nauke, kulture i sporta Tuzlanskog kantona započelo finalnu fazu procesa akreditacije ove javne ustanove. 

– Danas će spisak predloženih članova komisije od Ministarstva u vidu zahjevu biti proslijeđen prema Agenciji za visoko obrazovanje koja od 15 mogućih bira pet članova. Nakon predaje evaluacijskog izvještaja koji je napravio Univerzitet, komisija ocjenjuje taj izvještaj, ocjenjuje uslove rada na terenu, i poslije određenog roka daje svoju ocjenu. Očekujemo da će akreditacija Univerziteta biti u nekoliko narednih mjeseci – pojasnio je ministar. 

(TI/Fena)

Tuzlainfo.ba pratite na društvenim mrežama: Facebook, Instagram i Youtube.
Svoje priče, upite i fotografije šaljite na našu e-mail adresu.