Uvođenje reda ili „lov u mutnom“: Vlada TK-a legalizuje zapošljavanje nastavnika bez konkursa?

by admin
| 10:40
0101 vlada tk 2014
  •  
  •  
  •  
  •  

Vlada Tuzlanskog kantona, izmjenama Zakona o srednjem obrazovanju, legalizovala je zapošljavanje nastavnika u srednjim školama bez konkursa – piše federalna.ba.

Time su, kažu, prvenstveno željeli riješiti problem ljudi koji godinama rade na određeno. Međutim, pojedini zastupnici u Skupštini Tuzlanskog kantona tvrde da to otvara novi prostor za korupciju.

Vlada želi zapošljavanjem nastavnika u srednjim školama bez konkursa konačno uspostaviti red u ovoj oblasti. Bez obzira na to što to otvara mogućnost brojnih zloupotreba i korupciju.

“Predviđeno je u članu koji reguliše zapošljavanje da ono može biti i bez konkursa u izuzetnim slučajevima i uz saglasnost ministarstva. To se odnosi na lica koja su već niz godina na radnim mjestima i za njihovim dugogodišnjim angažmanom je iskazana potreba”, objašnjava Mirsad Kunić, ministar obrazovanja TK-a.

Najvećim dijelom to se odnosi na kandidate koji dolaze iz reda boračke populacije.

Admir Terzić, predsjednik Sindikata srednjeg obrazovanja TK-a, kaže kako oni nisu bili za takav način zapošljavanja – tvrde kako se na taj način krše Zakon o radu i Zakon o srednjem i osnovnom obrazovanju.

U Skupštini TK-a su kategorični – izmjene zakona su loše, jer podstiču korupciju i uvode haos u obrazovni sistem.

“Način na koji je to riješen zakonom ostavlja prostor u kojem je moguće da dođe do nekih nezakonitih radnji”, upozorava Dževad Hadžić, predsjednik Kluba SDP-a u Skupštini TK-a.

Dodatnu sumnju u namjere Vlade otvara i izbacivanje sindikata iz tima za utvrđivanje pravilnika o kriterijima za prijem uposlenika.

Kunić kao razlog navodi ranija loša iskustva sa sindikatom pri donošenju nekih zakonskih rješenja..

“Deset godina smo učestvovali u izradi tih kriterija. Prošle godine su istisnuli inspekcije iz tog procesa, ove godine istiskuju sindikat”, kaže Terzić.

Konačnu riječ će dati Skupština TK-a, koja će naredne sedmice raspravljati o predloženim izmjenama ovog zakona.

(federalna.ba)

Tuzlainfo.ba pratite na društvenim mrežama: Facebook, Instagram i Youtube.
Svoje priče, upite i fotografije šaljite na našu e-mail adresu.